Kultúra

2011.06.10. 12:33

A Mediawave pénteki programja

A Mediawave pénteki programja Utolsó napjaihoz érkezett a 21. Mediawave fesztivál. Ma este a Weöres Sándor Színházban lép fel a fesztivál egyik legjobban várt sztárfellépője Andreya Triana.

Vas Népe

FILMPROGRAM:

AGORA-Savaria Filmszínház - Nagyterem

10:00 - A torinói ló, 150 perc

Tarr Béla, Hranitzky Ágnes (magyar-francia-német-svájci film)
A cím arra a lóra utal, amelyet Friedrich Nietzsche pillantott meg 1889. január 3-án, torinói lakásából kilépve. A kocsi elé kötött ló megmakacsolta magát, mire a kocsis ostorral ütlegelni kezdte. A filozófus odalépett a lóhoz, majd hatalmas zokogásban kitörve átölelte. Miután szolgája hazavitte, ágyba tette Nietzschét, aki innentől kezdve élete hátralévő 10 évét némán, szellemi leépülésben töltötte.
Díjak és jelölések:
Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (2011) - Zsűri Nagydíja: Tarr Béla

17:00 – Játékfilmek 1.

Jeanne LABRUNE (Franciaország):
Sans queue ni tête / Különleges Bánásmód, 95 min.
Alice egy luxus-prostituált, aki negyven év fölött már kezd belefáradni munkájába, és egy terapeuta segítségével meg szeretné változtatni életét. Xavier egyre fárasztóbbnak érzi páciense monológjainak hallgatását. Majd mikor felesége elhagyja, találkozik Alice-szel. Mindketten különleges bánásmódra vágynak.
Mozijegy: 600 Ft

ZENEI PROGRAM

Weöres Sándor Színház - Krúdy Klub

19:00 IMPRO VÍZIÓK 2.2 (ROM)

Az Impro-Viziok jelenlegi kvartett felállása 2009-től létezik, korábban trio, duo és solo produkciók voltak ez a név alatt. A többnyire népzenészekből álló zenekar Erdélyi magyar népzenei ihletésű improvizációs zenét játszik.

20:00 STEVAN KOVACS TICKMAYER (FRA)

A zeneszerző, több hangszeren játszó zenész, improvizőr és esszéíró Kovács Tickmayer István 1963-ban született Újvidéken, a Vajdasában, a volt Jugoszlávia területén, magyarnak. 1991 óta Franciaországban él és dolgozik.

GERÖLY TAMÁS

Geröly Tamás dobos, ütőhangszeres a Dresch Quartetben továbbá Szabados György zenekarában tűnt fel a 80-as években, de olyan korai jazz formációk is a nevéhez fűzednek, mint a pont Grencsó Istvánnal életre keltett, kőszegi Masina. A 90-es évek végétől a Dél-alföldi Szaxofon együttes zenészeként játszott sokat, illetve a Tartos zenekarban moldvai-gyimesi népzenét. Közreműködései közül kiemelkedőek Gadó Gáborral készített lemezei. Az Erkel Ferenc Zeneművészeti Szakközépiskola tanára. Valószínűleg ez is közrejátszik abban, hogy egyre többet szerepel fiatal, pályájukat most kezdő, tehetséges zenészekkel, melyek közül napjainkban legjobban kiemelkedik a ZZAJ.

GRENCSÓ ISTVÁN

Grencsó István szaxofonos és fuvolista a magyar avantgard jazz egyik kiemelkedő alakja. Pályafutása 1979-ben, a Masina Jazz Csoport megalapításával indult, szélesebb körű ismertségre pedig az 1980-as években Szabados György partnereként tett szert. 1984-ben hozta létre a Kollektívát, amely azóta is elsőszámú zenekara. Ezzel a folyton változó formációval tíz albumot jelentetett meg, közülük legfontosabbak a Plays Monk (1996), a Villa Negra (1997), a Fekete kenyér (1999), a 7 Ének az utolsó mohikánoknak (2000) és a Dream Car (2003). Grencsó repertoárja rendkívül sokszínű, a zeneszerzőt a formai változtatások mesterének tartják. Improvizatív zenei kísérletei mellett feldolgozott számtalan jazz-standardet, aktuális divatirányzatoktól függetlenül játszott pop-, rock- és ethno zenét, újraértelmezte a hatvanas évekbeli magyar tánczenéket, sanzonokat, komponált klasszikus zenébe hajló szvitet. Játszik a a Kampec Doloresszel, állandó tagja a Szabados György vezette MAKUZ-nak és az elektronikát is alkalmazó Budbudas-nak. Az utóbbi időben többször is fellépett a marokkói gyökerű Gnawa Trióval, illetve saját neobeat együttesével, az AMA-val, valamint együttműködött a noise rockot játszó Pozvakowski zenekarral. Koncert: 1000 Ft

22:00 ANDREYA TRIANA (UK)

 

 

A kisérletező énekesnő és dalszerző egy Dél-Kelet-London-i, multikulturális közegben nőtt fel. Hét éves korában kezdett énekelni, amelyet Londoni belvárosának hangjai inspiráltak. A fürdőszobába zárkózva töltött órák versek, mix kazetták és felvételek tucatjait eredményezték. Korai szerelme az improvizáció iránt az évek során beérett és változott; ma egy hipnotikus képességekkel rendelkező nő áll a színpadon, és samplareket használva loopolja hangját. E ”freeflo session”-ök nemzetközi sikert és hírnevet hoztak Andreyának. Legtöbben a Ninja Tune sztár Bonobo-ból ismerhetik az énekesnőt, pedig olyan nevekkel is dolgozott együtt, mint Flyng Lotus hip-hop producer és a szupersztár Ninja Tune dalszerző Fink. A fesztiválon új, saját zenekarával lép fel!

 

 

 

 

24:00 DVA (CZ)

A cseh akusztikus-elektronikus házaspár-duó 2006 tavaszán alakult. A „nemlétező nemzetek” folklórjára specializálódott DVA akaratán kívül is rávilágított a tangó, a kabaré, a cirkusz, a pop dalok, a konyha-beatbox vagy éppen a freakfolk hatására. Négy éves pályafutásuk alatt több mint 250 koncertet adtak Európa szerte, miközben a „Fonók” címmel megjelent lemezük 2009 júniusára az összesített európai világzenei listán az 5. helyen szerepelt. Különlegességük, hogy gyakran kérik fel őket színházi előadások (Teater DNO, Theater Husa na Provázku és Theater Dejvice), néma- és animációs filmek (The Cabinet of Dr. Caligary, Georges Méliés rövidfilmek), PC játékok zeneszerzőinek, de koncertjeik sem mondhatók mindennapinak: az ének-gitár mellett szaxofon, klarinét, melodika, gyermekzongora, és egyéb varázslatok is megtörténhetnek.

01:30 PENGUIN SOUND SYSTEM - DJ ZÖLD (HUN)

Dj Zöld aka Penguin Sound System 1978-óta gyűjt lemezeket és lemezgyűjtőből vált dj-vé a 90-es évek elején, amikor a partkultúra kialakult hazánkban. Szenvedéllyel teli, sajátos, eklektikus stílusát sokan kedvelik. Szettjeibe előszeretettel csempész magyar lemezekből részleteket, dalokat, ezáltal sajátos íze van előadásainak. A hagyományos dj technikát kedveli, a számokat legtöbb esetben teljesen lejátssza.

A stílusok orgiája – amit képvisel – van akit magával ragad, van akit felháborít. Ugyanígy a kommercionális zenék használata is néha hasonló reakciót vált ki a közönség soraiban. De számára fontos a jó zene és nem zavarja, ha az népszerű. Szeret kis klubokban játszani, ahol a kontaktust tud kialakítani a közönséggel. A kiállítás-megnyitók, kávéházak, teaházak hangulata lemez-gyűjteménye nyugodtabb darabjait igénylik, de ezek is az “esetei”. Szeret más művészeti ágakkal közös projektekben is részt venni, például költőkkel (Versek lantkísérettel cd-n), filmzenében (Szalai Péter Téltemetés c. filmjén), vagy performance zenei hátterén (Black Dance Clip). Inspirálja ha a közönség a helyszínen is reagálni tud ezekre a kísérletekre.

DJ Zöld/Méhkasaula oszlopos tagja gyönyörűen kifestette Szombathely épületeit. A Mediawave ideje alatt jó pár helyen megtalálhatóak a diavetítővel létrehozott installációik.

A MÉHKASAULA KULTURÁLIS KÖZHASZNÚ EGYESÜLET /MAKE a művészetek különböző ágaiban tevékenykedő fiatal alkotók önkéntes társulásaként. Egyesületként 2000 februárja óta működik, közhasznúvá 2007.07.07. vált. Az egyesületnek jelenleg 18 tagja van, zömmel fehérvári alkotók. Az egyesület célja színvonalas hazai és nemzetközi művészeti produkciók (kortárs zene, képzőművészet, filmművészet, egyéb társművészetek) bemutatása a nagyközönségnek. Valamint megmutatkozási lehetőség biztosítása fehérvári és környékbeli fiatal művészeknek, zenekaroknak, egyéb művészeti csoportosulásoknak. Az egyesület rendezvényeihez szórólapokat, plakátokat, óriásplakátokat készít. A hazai plakátkultúra ápolása és életben tartása érdekében törekszik grafikailag nívós alkotásokat létrehozni. Tervezési feladatokkal fiatal grafikusokat bíz meg, így lehetőséget adva nekik a széles körű, gyakorlati bemutatkozásra.

SZÍNHÁZ ÉS TÁNC PROGRAMOK

Weöres Sándor Színház - Stúdiószínház

19:00 SULTZ SÁNDOR: PÓTKOLBÁSZ, AVAGY SZURROGÁTUM DELIKÁTESZ (HUN)

A mű Hamvas Béla: Bizonyos tekintetben című kisregénye szövegeit és néhány szituációját tartalmazza. Megírása tisztelgés is Hamvas Béla előtt. Az előadás a Weöres Sándor Színház és a Junion Színház közös produkciója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!