Kultúra

2011.06.04. 11:52

A Mediawave szombati Fő téri programjai

Nem meglepő, de már délután három órától zajos lesz a Fő tér. A mai repertoár leginkább a folkból merít, színpadra lép többek között az Apnoe Folk Underground és a Napra is.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Tehát, még egyszer, helyszín a szombathelyi Fő tér, programok időrendben:

15:00 CSÁNGÁLLÓ (HUN )

Tagok + hangszerek:
Csiba Júlia - ének/ voice
Sára Csobán - furulya, kavál / flute, kaval
Bősze Tamás Jean-Pierre - koboz, ütőgardon
Csiba Mátyás - dob/ drum

A zenekar 2009-ben alakult azzal a céllal, hogy a moldvai és gyimesi csángó kultúra zenei világát megpróbálja autentikus formában tükrözni.

A zenekar felállása ének, furulya, koboz és a manapság táncházakban elterjedt, s ezáltal nehezen nélkülözhető dob. Műsoraikat szívesen színesítik egy-egy tánc bemutatásával is. A zenekar feladatának tekinti a csángó kultúra ápolását.

16:00 GYIMESI DÉLUTÁN (ROM)

Tagok + hangszerek:
Tankó Ilonka - tánc, gyimesi ételek / dance, foods
Tankó "Fintu" Dezső - furulya, tánc / flute, dance
Sára Ferenc - tánc, gardony, koreográfus/ dance, gardony

Zerkula zenekar/band

A Zerkula zenekar fiatal gyimesi csángó muzsikusokból áll (hegedű-gardony), akiket a nemrég elhunyt, legendás gyimesi vak primás, Zerkula János inditott útnak, nevelt élete útolsó éveiben. Jani bácsi a MEDIAWAVE Fesztivál alapfigurájának számitott, szinte minden évben itt volt a fesztiválon. Nem véletlenül kapta meg a MEDiAWAVE alapította “Párhuzamos kultúráért” díjat.

A délután célja, hogy eredeti előadókkal ízelítőt adjunk a gyimesi csángó népi kultúrából. A Kárpátokon túli magashegyi patakvölgyekben, a történelmi Magyarország legkeletibb határán élnek a gyimesi csángók, akik a múlt század végéig elzárt körülmények között voltak és emiatt rengeteg ősi magyar kultúrális értéket őriztek meg. Elég csak meghallgatni archaikus magyar nyelvű beszédüket. A délután során a MEDIAWAVE ”népi udvarában” nem egyszerűen a színpadra lépnek, hanem muzsikájuk es táncaik közt lehet velük beszélgetni, megkóstolni ételeiket.

18:30 APNOE FOLK UNDERGROUND (HUN )

Tagok + hangszerek:
Mesits György "Mesó" - ének, hegedű / vocal, violin
Balogh Tibor - trombita / trumpet
Takács Gergely - gitár, kobza/ guitar, kobza
Kovács Áron - basszusgitár / e.bass
Valastyán Tamás - dobok / drums

Az első évek útkeresése, tagcseréi után az eredeti progresszív rockos irányvonal fokozatosan megváltozott, mára a zenekar magyar népzenei alapokon nyugvó, minőségi underground zenét játszik. Ezt a folyamatot az Apnoe és Mesics György „Mesó” 2009-es egymásra találása gyorsította fel.

Mesó tizenöt éve különböző táncházas zenekarok (Matokabinde, Cserefa, Vizesnyolcas) oszlopos tagja, prímása, de nem kifelejtendő a népi érdeklődést megelőző Westmister Apu formáció, amely akár az Apnoé korai előképének is tekinthető. Ma a nótákat hamisítatlan népi hegedű, elektromos koboz és karakteres férfi népi énekhang is gazdagítja.

20:00 NAPRA (HUN )

Tagok + hangszerek:
Both Miklós - gitár, ének / guitar, vocal
Krámli Kinga - ének / vocal
Bobár Zoltán - harmonika, brácsa / accordion, viola
Hegedűs Máté - hegedű / violin
Winter Csaba - basszusgitár / e.bass
Pfeiler Ferenc - dob / drums

A világzenét játszó Napra zenekar 2004 őszén alakult Budapesten. Dalaik közös kiindulópontja a Kárpát-medence népzenéje, amelyet nem autentikus formában adnak elő, hanem korunk kultúrájában értelmezik újra, modernkori hangzásba ültetik át. Ehhez persze szükséges, hogy a tagok széleskörű ismeretekkel rendelkezzenek, és otthonosan mozogjanak a térség zenei világában, és annak jellegzetes stíluselemeit könnyedén tudják alkalmazni bármilyen zenei szituációban.

A zenekar tagjai korábban a világ- és népzenei színpadokról jól ismert és sikerrel szerepelt együttesekben játszottak. Kiemelkedő hangszeres tudásuk, virtuozitásuk, lendületes előadásmódjuk teszi zenéjüket sajátos erejűvé. Az elektronikus és az akusztikus hangzás elegyítése, az elektronikus hangszerek – dob, basszusgitár, gitár – a népiekkel: hegedűvel, brácsával, tangóharmonikával együtt megszólaltatva eredményezi a Naprára jellemző egyedi hangvételt.


Az együttes Jaj, a világ! Című lemeze 2008-ban elnyerte a legjobb hazai világzenei albumnak kijáró Fonogram-díjat, és a nemzetközi szaksajtóban is kedvező visszhangra talált.

A 2010-ben megjelent Holdvilágos című albumukról írták: “Mindazok a hívószavak – Bartók Béla és Jimi Hendrix örökségének egyesítésétől az erdélyi népzenén át a kortárs zenéig –, amelyek a Napra zenekarra korábban érvényesek voltak, ezúttal együtt szólítják meg a hallgatót, de mindehhez még számos meglepetés és fordulat járul ”

Szintén mai, szintén zenei program, helyszín a Zsinagóga Udvar (Bartók Terem udvara)

23:00 CSÁNGÓ BULI (HUN-ROM)

ZERKULA ZENEKAR
CSÁNGÁLLÓ ZENEKAR

Előadókról:

A Nemzeti Összetartozás Napját mi mással búcsúztathatnánk, mint a moldvai és gyimesi csángók zenéjét megelevíntő két zenekar újbóli fellépésével.

A "népi fejek" tudják jól mire számíthatnak és a kíváncsiskodókat és bulizni vágyókat is csak bíztatni tudjuk, a délutáni főtéri fellépések után itt jóval szilajabb, ösztönösebb és valóbb formájukban mutatkoznak majd meg az öregek s fiatalok!

Belépő: 500,- Ft

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!