Kultúra

2011.08.30. 10:43

Visszavonul Ettore Scola olasz filmrendező

A filmszakmában eltöltött ötven év után, harminc alkotással a háta mögött bejelentette visszavonulását Ettore Scola olasz rendező.

Vas Népe

- Már nem tudom könnyedséggel és örömmel élvezni a filmek világát. A gyártás és az ipar logikája uralkodik, már nem találom a helyemet. Számomra alapvető fontosságú, hogy szabadon dolgozhassak. Kötelező bizonyos feltételeknek megfelelni a forgatás során, így már nem érzem magam szabadnak - fogalmazott az Il Tempo című olasz lap hétfői számában megjelent interjúban a 80 éves rendező.

Ettore Scola beszélt arról is, hogy tervezett még egy filmet Gérard Depardieu francia színésszel, már minden elő is volt készítve, de aztán elment a kedve a forgatástól. - Magától értetődő döntés volt, hogy abbahagyom - fogalmazott a rendező, akinek munkásságát olyan alkotások tették emlékezetessé, mint az Egy különleges nap Sophia Loren és Marcello Mastroianni főszereplésével.

- Itt a megfelelő idő arra, hogy nosztalgia nélkül fejezzem be. Nem akarok olyan lenni, mint azok az öreg hölgyek, aki magas sarkút és rúzst viselnek, hogy fiatalabbnak tűnjenek - hangsúlyozta.

A Nápoly közelében született olasz művész 1954-ben kezdett íróként dolgozni nagy rendezők - például Mauro Bolognini és Dino Risi - mellett. Áttörést 1970-ben a Féltékenységi dráma című fekete komédiával ért el, a film főszereplője Marcello Mastroianni mellett Monica Vitti volt. Hat évvel később a legjobb rendezőnek járó díjat vehette át a cannes-i filmfesztiválon a Csúfak, piszkosak és gonoszak című alkotásáért. Egy évre rá az Egy különleges nappal érdemelte ki Cannes-ban a zsűri különdíját, a filmet Oscar-díjra is jelölték.

Legutóbbi - a jelek szerint utolsó - munkája Concorrenza sleale (Piszkos verseny) címmel készült Gérard Depardieu-vel a főszerepben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!