Kultúra

2013.05.02. 05:27

Korponay Zsófi a ruhatárból a színpadra

Szombathely - Péntek este 8-kor elstartol a May-Day-projekt a Magházban: a dzsessz-énekes Korponay Zsófi és zenészbarátai koncertre várják a közönséget. Csak itt, csak most, csak nekünk.

Ölbei Lívia

A Weöres Sándor Színház teraszán-udvarán ülünk le beszélgetni; hol máshol. nak most van egy kis ideje, bár hatra aztán már a művészeti szakközépiskolában kell lennie: órája kezdődik a dzsessz-ének szakon. Közben meg készül a Színház- és Filmművészeti Egyetem közelgő felvételijére, amihez Fekete Lindától kér és kap bátorító – nemcsak szakmai segítséget: „Linda érti a lelkemet.” Egyébként meg Zsófi nyugodt, mert rájött, hogy bármi történjen, „végül minden úgy alakul az életemben, ahogy alakulnia kell”.

Például közben itt a May-Day-projekt az Óperint utcai Magház KultúrKlubban. Azért „MayDay”, mert végre tavasz van és május; ráadásul a „May-Day” angolul tiszavirágot is jelent. A tiszavirágzás pedig rövid (és tegyük hozzá: szép), úgyhogy jól kifejezi a péntek esti koncert lényegét. Zsófi ebben a pillanatban nem akar se állandó zenekart, se turnét, viszont szeretné jelezni, hogy hahó, itt van – és de bizony énekel. (Nem is akárhogyan. Nemrég meggyőződhetett erről az Útközben című Szabó Tibor-est közönsége is a WSSz nagytermében. Útközben különben lesz még, majd május végén.)

Korponay Zsófi még alig múlt húsz, de máris komoly színpadi múltja van. A gimnáziumban (KDG) egyrészt „színjátszózott”, másrészt két évig a Voler Mouche énekesnője volt. Ez az időszak nemcsak sok tapasztalatot hozott, hanem egy szerencsés véletlent is (már ha vannak egyáltalán véletlenek). Jeles András egy Voler Mouche-fellépés alkalmával hallotta Zsófit énekelni, ott jegyezte meg magának – és bízott rá énekesszerepet A kis Lord-előadásban. Így esett, hogy Zsófi az egyik nap még ruhatáros-jegyszedőként fogadta a WSSz-közönséget, a következő napon meg már a zenekari árokban, aztán a színpadon láthattuk viszont. A kis Lord óta folyamatosan számítanak rá a színházban; főleg táncol és énekel. (De nemcsak. Az ügynök halála-előadásban van/volt egy pici, viszont lélegzet-elállító jelenet, a kedvencem: amikor Jordán Tamás – a címszereplő –, Kelemen Zoltán – a friss főnök, aki épp kirúgja Lomant – és Korponay Zsófi – a főnök titkárnője – van színen. Kegyetlenség, érzelem, együttérzés, öregség – minden benne van.)

Na de most a MayDay: a sokféle irányzat felől érkező zenészek összjátéka egyedi májusi frissülést ígér.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!