Kultúra

2013.09.04. 14:40

Kopjafát is vittek a vendégek a dombra

Az erdélyi Tasnád Vép testvértelepülése. Az ottani városnapon a vasi kisváros küldöttsége is részt vett.

Simon Erzsébet

Szívélyes fogadtatásban részesültek azok a vépiek, akik a Kovács Péter szervezte erdélyi kiránduláson részt vettek nemrég. Már tavaly érkezett kérés a polgármesterhez, hogy többen is ellátogatnának a magyarok lakta gyönyörű vidékre, ám akkor nem jött össze az utazás. Ezúttal azonban több tucatnyian indultak el, a végcél Tasnád volt, Vép testvértelepülése, ahol a városnapon vendégül látták a vasi csoportot.

A vépi kirándulók, középen Bene Tibor, aki a kopjafát készítte (Fotó: Vajkovics János)

Persze mielőtt az ünnepségen fellépett volna a társaság egyik tagja, Pogácsás Zsuzsanna - aki a dalaival óriási sikert aratott -, számos helyen megfordultak a kirándulók. Aradon, az emlékműnél fejet hajtottak a vértanúk előtt, Székelyföldön Drakula kastélyát is megnézték, Csernáton nagy örömmel hallgatták a falumúzeum igazgatójának, Haszmann Pálnak a szemekbe könnyeket csalogató előadását. Kőrösi Csoma Sándor, Mikes Kelemen lakhelyén is jártak, túrát tettek a Bálványosra és a torjai Büdös-barlangba. Háromszéket elhagyva a Nyergestetőn elhelyezték azt a kopjafát, amit Vépről vittek magukkal. Bene Tibor készítette a faragványt, amely gyönyörűen illeszkedik a domb számtalan hasonló remekműve közé. Korond, Parajd, Szováta - kötelező látnivalók, ahogy Fehéregyházán a Petőfi-múzeum, Kolozsvárott Mátyás király szülőháza, szobra. A koszorúzások közül nem maradt ki Sződemeteren Kölcsey szobra sem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!