Kultúra

2014.01.02. 14:35

Plébániák, szakrális helyek múltja, jelene

Csákánydoroszló - Egyházközségek az Őrség kapujában címmel könyvet írt Takó Gábor a csákánydoroszlói és a hozzá tartozó plébániák, szakrális helyek történetéről.

Burkon László

A csákánydoroszlói templomról először egy 1512-es adat szól. Fotó: Szendi Péter

Karácsony előtt jelent meg a 250 oldalas könyv, amelynek szerzője a Miród-forrás kegyhely vezetőjeként is ismert, Kemestaródfán élő Takó Gábor, a Vas Népe civil tudósítója. Mint a kötet bevezetőjében írja, korábban már összeállította Csákánydoroszló, Kemestaródfa és a Miród-forrás történetét, s innen már csak egy lépés volt, hogy felkutassa és kötetbe szerkessze a többi környező településen, Iváncon, Hegyhátszentmártonban, Gasztonyban, Felsőmarácon és Viszákon, illetve a települések környékén található szakrális helyek múltjának, jelenének fontosabb adatait a kezdetektől napjainkig. A kiadvány lényegében végigvezeti az olvasót az Őrség kapujában található plébániák történelmének dicső és olykor vérzivataros évszázadain, képekkel, táblázatokkal, versekkel, különféle idézetekkel szemléltetve a múltban itt szolgálatot teljesítő plébánosok, lelkészek helyzetét, feltárva gazdasági, emberi problémáikat, néha üldözésüket is. Ahogy könyv ajánlójában Orsos Zoltán csákánydoroszlói plébános fogalmaz: „Ez a könyv magába foglalja egyházközségeink múltját, a hívek buzgóságát, a plébánosok törekvéseit, az egyházközségek szellemi és lelki fejlődését. Az olvasó számára kedves, érdekes és hasznos leírásokat tartalmaz. E könyv olvasása közben átérezzük, hogy ezekben az egyházközségekben éltek őseink, szüleink, akik hitükkel, szeretetükkel és felelősségtudatukkal lelki és anyagi kincseket hagytak ránk. Azt kívánom, hogy ez a könyv legyen az olvasó számára egy lámpás, amely hátrafelé világít és előre mutat."

A könyv a Miród-forrásért Egyesület kiadásában jelent meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!