Kultúra

2014.02.28. 14:15

Asszonybeszéd, diskurzusok

Szombathely - A Savaria Múzeumban az idén négy kiállítás lesz látható a történettudományi osztály rendezésében. Erről az óriási szervező munkáról beszélgettünk Kelbert Krisztinával, az újonnan önállóvá váló osztály vezetőjével, aki három kötetet is írt az utóbbi két évben megjelenő Szombathelyi híres nők könyvsorozatban.

Merklin Tímea

Mekkora kihívást jelent a történettudományi osztály vezetése egy fiatal nő számára, aki folyamatosan egyéni kutatómunkát végez és doktori iskolába is jár?

– 2013 októberében a Savaria Múzeum új szervezeti és működési szabályzatának megszületésével vált ketté a néprajzi és történeti tár, és e változás nyomán önállósult a történettudományi osztály. Természetesen óriási kihívás, rendkívül nagy felelősség, ugyanakkor megtisztelő is ennek a nagy múlttal rendelkező, de most mégis új struktúrában felálló osztálynak a vezetése. A történeti gyűjteményben ötödik éve dolgozom, és rendszeresen találkozom azzal az egyre erősödő igénnyel, hogy a város vezetése és kulturális programokra fogékony lakossága módfelett érdeklődik a város új- és modernkori múltja iránt is. Ennek ismeretében arra törekszünk, hogy több kiállítással és rendezvénnyel invitáljuk intézményünkbe a 19–20. század eseményei iránt érdeklődőket. 2014. évi programjaink tervezésekor is ezt tartottuk szem előtt. Márciusban a Híres szombathelyi nők című könyvsorozat 10. kötetének bemutatójához kapcsolunk egy kiállítást az eddig megjelent kötetek anyagából, valamint egy nőtörténeti konferenciát. Nyáron lesz egy Adria-kiállításunk „Tengerre magyar! Fiume magyar emlékezete" címmel, amely az Országos Széchenyi Könyvtár és az Iparművészeti Múzeum gyűjteményének Fiumével kapcsolatos anyagát mutatja be. A tárlat századfordulós hangulatú tárgyai a látogatót az Osztrák-Magyar Monarchia adriai tengerpartjának nosztalgikus vágyódást keltő, boldog békekorába kalauzolja. Az év őszén fogadunk egy országos vándorkiállítást, amelynek témája a „Kultúra és műpártolás a két világháború között", s ezt a tematikát egészítjük ki a történeti gyűjteményünk anyagával. 2014 októberében a Holokauszt emlékév alkalmából „Szemtől szembe. Képek az elhurcolt szombathelyi zsidóság történetéből" címmel rendezünk kiállítást.

Mit tudnak hozzátenni Szombathely tekintetében a Kultúra és műpártolás témához?

– Az Egy korszak történelmi traumák között. Kultúra és műpártolás 1920–1944. című tárlatot az ország hét múzeumában mutatják be. A tárlat közös, vándorló anyagát minden résztvevő nagyvárosi múzeum helyi vonatkozású anyagokkal egészíti ki. Mi azt az 1934-es szombathelyi műtörténeti kiállítást idézzük fel, amelynek során Vas megye műgyűjtői mutatták be a kastélyaikban, kúriáikban őrzött műkincseket. 1000 műtárgyat állítottak ki pontosan 80 évvel ezelőtt a Kultúrpalotában, mára ebből a mennyiségből mindössze ötvenet tudunk prezentálni. A második világháború és az azt követő események óriási veszteségeket okoztak a megye műkincsállományában is, a tárgyak elpusztultak, elkallódtak; megbecsülendő, hogy ennyi is megmaradt. A tárlathoz reprezentatív katalógus is készül, szerepelnek majd benne például Szegedy Georginának az acsádi kastélyából származó műtárgyai. Ő állította ki 1934-ben a legtöbb műkincset.

Kelbert Krisztina Márkus Emília relikviáival, amelyeket a budapesti Színháztörténeti Múzeumból kölcsönöztek a március 7-én nyíló Híres szombathelyi nők sorozathoz kapcsolódó kiállításra

Szegedy Györgyné és Greisinger Ottóné után a Szegedy Georgináról szóló lesz a harmadik kötet a sorozatban, amit Ön eddig írt. E könyv március 7-i bemutatójához egy kiállítást is kapcsolnak a Savaria Múzeum dísztermében. Hogy gyűjtik össze a tárlathoz az anyagokat?

– A könyvek készítése közben már részben összegyűltek az anyagok. A kiállításra Szegedy Georginához a sárvári Nádasdy Ferenc Múzeumból hoztunk tárgyakat, Márkus Emíliához a budapesti Színháztörténeti Múzeumból kölcsönöztünk relikviákat. Gazdag Erzsivel kapcsolatban a Berzsenyi Dániel Könyvtártól kaptuk a tárgyi emlékeket, illetve a hagyatékának egy része itt van a történeti gyűjteményünkben. Ambrózy Terézhez Tanakajdról érkezett az ottani időszaki kiállítás egy részlete. Batthyány Erzsébethez a Szent Márton templom kriptájából előkerült ruharészletekből készül rekonstrukció. Bárdos Alice és Greisinger Ottóné életét fényképválogatással szeretnénk illusztrálni, mert sajnálatosan tárgyi hagyatékuk nem ismert. Nagy Mariannhoz a Smidt Múzeumtól kölcsönöztünk relikviákat, Várnai Valériához a hozzátartozóktól érkeznek személyes tárgyak.

Nem véletlen, hogy három könyv megírására vállalkozott a sorozatban, hiszen egybe-esik nőtörténeti kutatásaival, amelyet évek óta folytat.

– Valóban, a doktori témám címe: a „Szombathelyi nőegyesületek társadalomtörténeti vizsgálata 1870-től 1947-ig". A könyveimben megjelenő életrajzi feldolgozások a disszertáció részei, fontos, komoly megalapozásai. 2009-ben jelent meg az első nőtörténeti tanulmányom, azóta aktívan kutatom ezt a témát. Szerencsésen találkozott ez a kutatás a Híres szombathelyi nők sorozat szerkesztőinek szándékával. A sorozatot 22 kötetre terveztük, még gróf Erdődy Gyulánéról, Knebel Teréziáról szeretnék írni ennek kereteiben. Ezekhez a személyekhez természetesen már vannak előtanulmányaim. A Savaria Múzeum kötött egy együttműködést a Burgenlandi Tartományi Múzeummal, amelynek témája az első világháború. Ennek keretében Kismartonban készül egy kiállítás és egy hozzá kapcsolódó katalógus, amelyben több kollégánk is szerepel tanulmányával. Az én témám a kiállításban és a katalógusban: „Női szerepek az első világháborúban. Erdődy Gyuláné mint anya, ápolónő és festőművésznő".

A nőtörténeti kutatásokhoz, a Híres szombathelyi nők sorozathoz hogyan kapcsolódik a március 7-én rendezendő konferencia?

- „Asszonybeszéd – diskurzusok a nők történelemben, művészetekben és irodalomban betöltött szerepeiről" címmel rendezünk konferenciát, amely tematikáját tekintve illeszkedik a sorozathoz. Tíz előadót hívtunk meg. A hazai nőtörténetírás meghatározó személyiségei mutatják be friss kutatási eredményeiket. Itt lesz például dr. Acsády Judit szociológus, aki a magyar feminista mozgalmakkal és azok külföldi kapcsolataival, dr. Tóth Eszter Zsófia, aki a prostitúció problémájával foglalkozik a szocialista időszakban. Egyszóval: rendkívül izgalmas programnak nézünk elébe március 7-én a Savaria Múzeumban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!