Kultúra

2014.11.11. 12:36

A 30 éves Boglya Népzenei Együttest állva ünnepelte a közönség

Szombathely - Zsúfolásig megtelt az MMIK színházterme a Boglya Népzenei Együttes 30 éves jubileumi koncertjén, a rajongók a lépcsőkön is ültek, az ajtókban is álltak, és a fináléban nagy tapssal, állva ünnepelték a zenekart.

Merklin Tímea

 

Fotók: Török János

Ha lehet mondani egy bulira, hogy csaknem „kirúgták a ház oldalát”, a Boglya koncert ilyen volt. Az „Édesanyám, eresszen el a bálba!” című legújabb lemezről játszott az együttes a műsor első felében, a másodikban pedig jöttek a meglepetések, a baráti zenei formációk, felrúgtak minden szabályt – igazán szabadon játszottak aznap este.

 

A moldvai zenéhez Veres Mihaela énekelt – rézfúvósokkal, a szentpéterfai Koprive Tamburazenekar hozta a nevéhez („Csalánok”) hű formát: nappal csak kókadoznak, de éjjel, ha lemegy a harmat, életre kelnek”. A felforrósodott hangulatot az UFO (United Folk Orchestra) robbantotta a Sebők Lívi által énekelt Ederlezivel, a Földesi János énekelte, megvadított Icike-picikével - „aki nem tud táncolni, menjen haza aludni” zengték aztán együtt a „koprivés” Filipovics Rajmunddal, aki az UFO frontembere. A „Mikor engem szerettél...” refrénjét a közönséggel is megtanították, boldogan énekelte a zenekarral a több száz ember: „Nem volt sok nekünk a jóból, mégis megéltünk”. Vendég volt az esten Peltzer Géza, Domby Bertalan, a Gencsi Bakafánt és a zenekar ungarescás táncos barátai is, füttyögetéssel, hujjogatással kísérve tombolta végig a közönség a „Kívül égek, belül fázom...” záródalt.

A 30 éves zenekart V. Németh Zsolt hungarikumokért is felelős államtitkár köszöntötte elsőként a színpadon, minthogy a táncházmozgalom, amit a Boglya is szolgál három évtizede, hungarikum lett. Földesi Jánosék nagy hatással voltak a 18 évvel ezelőtt kibontakozott Kármentő zenekarra, amelyben V. Németh Zsolt húzza a bőgőt. Névválasztásuknál először – talán a Boglya iránti tiszteletből – a Kazal merült fel, aztán – talán épp a Boglya iránti tiszteletből – nem ezt választották. Az államtitkár ajándékai között „saját szerzésű” pálinkája is szerepelt.

 

A Vas Megyei Közgyűlés alelnöke, dr. Kondora Bálint köszöntőjében úgy fogalmazott: a Boglya zenészei „olyanok, mint Vas megye egén a csillagok”, és még 30 év ragyogást kívánt.

A születésnapos együttest köszöntötte még Parais István az MMIK, az Agora és az Erzsébet-tábor nevében, a Toronyból érkezett Aranypatak Asszonykórus (egy Boglya formájú tortával), Brandisz Márton, a Bartók Béla Zeneiskola igazgatója,  a Dr. Pesovár Ernő Alapfokú Néptánciskola nevében Horváth Győző és Csollányné Horváth Krisztina, lassan megtelt a színpad ajándékokkal.

A 70 éves Horváth János Gedi (az Ungaresca korábbi művészeti vezetője) egy kislányról mesélt, akit először Nagykanizsán látott muzsikálni a 70-es években, amikor zsűrizett. Aztán ez a lány Szombathelyre került, ahol találkozott egy kun legénnyel, akivel először zenekart, majd családot alapított - ez Földesi János és Földesi Jánosné „boglyája”. Gedi a feleségével együtt azt kívánta a zenekarnak, hogy a most 60 éves Ungarescát majd 100 éves korában a 70 éves Boglya kísérje.

Az együttest köszöntők hosszú sorában ott volt Tanai Erzsébet (Vas Népdalstúdió), Bajó Éva (MMIK, Nemzeti Művelődési intézet), az UFO és a Koprive zenészei, a NYME Szökős Néptáncegyüttes, Tóth Tamás, a büki művelődési ház igazgatója és persze Varga Albin, aki a gencsapáti hagyományőrzők üdvözletét is hozta, és azzal zárta rövidre a Boglya muzsika dicséretét: „Ebből tényleg csak élet van!”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!