Kultúra

2015.08.21. 13:27

Megy a Hamlet: a szombathelyi Czukor Balázs-rendezés Svédországban tájol

Szombathely – A Weöres Sándor Színház különleges Hamlet-előadása meghívást kapott a svédországi Ystad városába. Pénteken még próbált a társulat az Akacs 7-ben, a vendégjáték augusztus 23-án 19 órakor kezdődik a svéd járási székhely színházában.

Ölbei Lívia

Hamlet hazamegy, hiszen Czukor Balázs, a szombathelyi előadás rendezője kifejezetten a „skandináv krimik" szellemében vitte színre Shakespeare klasszikusát, amelyből ezúttal kihagyta a katonásdit, hódítósdit és a nagypolitikát – inkább a bonyolult, hódítási kísérletektől persze egyáltalán nem mentes családi viszonyokra koncentrál. És jön a Szellem is, csak nem akkor, amikor várnánk.

A Hamlet-csapat pénteken a WSSz-ben a próbált. Mertz Tibor, Kiss Mari, Endrődy Krisztián, Kelemen Zoltán - és akik figyelik őket: Kovács Nóra és Czukor Balázs

A svéd kapcsolat Győrffy László Gábornak, a vasi önkormányzat  területfejlesztési irodája  stratégiai-tervezési csoportvezetőjének köszönhető: ő vette fel a kapcsolatot a svéd színházzal, ő ajánlotta a színház figyelmébe Czukor Balázs Shakespeare-rendezését. A társulat tehát augusztus 23-án (vasárnap) 19 órakor lép fel a svéd járási székhely színházában. Gertrudot Ystadban Kiss Mari játssza.

Emlékeztetőül: Shakespeare Hamletjét Nádasdy Ádám fordítása alapján, Czukor Balázs rendezésében mutatta be áprilisban a WSSz, Bajomi Nagy Györggyel a címszerepben; aki – amint arról beszámoltunk – a Vitéz Mihály-előadásban nyújtott alakításáért versenyben van a legjobb férfi főszereplőnek járó kritikusdíjért. Megy a Misi (ahogy a sláger mondja), és most megy a Hamlet is.

Hátul Szabó Tibor, az asztalnál Endrődy Krisztián, Kelemen Zoltán, Mertz Tibor, Kiss Mari, jobbra elöl: Kovács Nóra

„Hamlet apja meghalt. Anyja két hónap után hozzámegy volt férje öccséhez. Hamlet szinte beleőrül a fájdalomba. Egy látomásban megjelenik apja szelleme, aki elmondja, hogy az új király ölte meg őt, és arra utasítja Hamletet, hogy bosszulja meg a halálát. Hamlet elhatározza, hogy megöli az új királyt, és hogy tervét titokban tartsa, elkezd őrültet színlelni. Rettegés és szorongás telepszik rá, de az őrület olyan szabadságot ad neki, hogy játék közben elveszíti a kapcsolatot a valósággal, vagy azzal, amit az 'átlagos földi halandók' valóságnak gondolnak" – adja át a Hamlet kulcsát Czukor Balázs rendező, akit egyrészt az elengedés és a felnőtté válás problémája, másrészt a téboly megszületése és működése fogott meg a Shakespeare-tragédiában.  A WSSz szövegváltozata Khaled-Abdo Szaida dramaturg közreműködésével készült. Az arab éjszaka és a Cudar világ után a Hamlet a harmadik sikeres Czukor Balázs-rendezés a WSSz-ben.

Kelemen Zoltán és Endrődy Krisztián a pénteki próbán

Szereplők: Mertz Tibor, Csonka Szilvia/Kiss Mari, Bajomi Nagy György, Szabó Tibor, Kelemen Zoltán, Sodró Eliza, Endrődy Krisztián

Közreműködők:
Vívás-szakértő: Kovacsics Éva

Jelmez: Zelenka Nóra
Díszlet: Takács Lilla
Dramaturg: Khaled-Abdo Szaida
Zene: Horváth Dániel
Súgó: Kisely Máté
Kellék: Jenei Ágnes
Ügyelő: Schmidt Róbert
Rendezőasszisztens: Kovács Nóra
Rendező: Czukor Balázs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!