Kultúra

2016.01.06. 17:23

Szakállas - Élet a Római Birodalom bukása után

Szombathely - Az Iseumban megtudhatjuk, milyen volt az élet Pannóniában a Római Birodalom bukása után. És hogy a tárlatnyitó óta mennyit nőtt a hosszúszakállúak, avagy a longobárdok nevezetes arcszőrzete.

Vas Népe

Még látható a Germánok című időszaki kiállítás az Iseumban. A bemutató egy, a közelmúltban feltárt korai népvándorlás kori temető leletei által nyújt bepillantást a római kor végeztével (a kijelölt dátum szerint 476-tal) beköszöntő mozgalmas időszakba. Bemutatja például a női ékszerek szemkápráztató szépségét, a férfiak sokszínű támadó- és védőfegyverzetét, az itt élő népesség viseletét és temetkezési szokásait, valamint mindazokat a tárgyakat, melyeket a túlvilági életre szánt útravalóként halottaik mellé helyeztek.

A Germánok-tárlaton érdemes odafigyelni az edényekre
Fotó: Unger Tamás

A Germánok-kiállításon tehát minden korosztály és mindenféle érdeklős megtalálja a magáét. Külön figyelmet érdemel a gazdag agyagedény-gyűjtemény, de érdemes a tárlaton megjelenő állatokra is odafigyelni. A kutya már akkor is rendkívül fontos szerepet töltött be az ember életében, rá is gondoltak, amikor a túlvilági életet tervezhették.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!