Kultúra

2016.09.05. 18:55

A budapesti k2 és a celli Soltis Lajos Színház együtt dönt életről, halálról

Celldömölk - Zenés mű-népmese? Az! A celldömölki Soltis Lajos Színház és a budapesti k2 Színház együttműködésében. Nem csak a gyerekeknek tetszik, az biztos.

Ölbei Lívia

Amikor benézünk a próbára a Koptik Odó utcai kamaraszínházban, Turbina hercegnő - nem mellesleg a birodalom legjobb kapusa - szerepében Marton Mercédesz éppen hetykén előlép, és elbeszéli, miképpen szerezte meg Gyógytévő Csodafüvet. Hát úgy, hogy legyőzte a Gonosz Háromfejű Kutyát, és a füvet egyszerűen elvette tőle. Igen ám, de a Gonosz Háromfejű Kutya legkisebb feje - kinek neve Milo - megátkozta Turbina hercegnőt: hiába volt nála a Gyógytévő Csodafű, Gonosz Egyfejű Koboldként kellett járnia az Üvegerdőt mindaddig, amíg egy tisztaszívű, bátor lovagocska térdre nem kényszeríti .

Mármint a Gonosz Egyfejű Koboldot. És bár Alexander lovag, lovagka, lovagocska - játssza Sipos László - nem nagyon hiszi, most pont ez történt: az Egyfejű Kobold térdre kényszerült, vagyis Turbina hercegnő teljes életnagyságban visszatért, a díszes kompánia pedig elindulhat Turbina papájához, Ubul királyhoz, Alexander megkaphatja Turbina kezét meg a fele királyságot, satöbbi, satöbbi. Hantocskáról - Boznánszky Anna - egyelőre mondjunk csak annyit, hogy a leghalálibb csajszi . A próbát most a zenéért felelős Horváth Szabolcs instruálja: dobok, mozdulatok és mondatok, akciók és reakciók optimális viszonyának kialakítása zajlik.

Hantocska-próba. Nagy Zsuzsi, Fábián Péter, Tóth Ákos, Boznánszky Anna. Fotó: Soltis színház

A k2 Színház nevében a k2 a kaposvári eredetet őrzi. A budapesti független színházi formáció a 2015-ös Soltis-fesztiválon találkozott a celli közönséggel: emlékezetes előadása volt a versenyprogramnak a Yorick visszatér című rendszerváltás Baka István verseiből; a színpadon Benkó Bencével és Viktor Balázzsal. Összeállította, rendezte: Fábián Péter.

Talán éppen akkor, a fesztivál felhőtlen óráiban kezdődtek meg azok a beszélgetések, amelyek elvezettek a közös bemutatóig. Sokszor leírtuk már, hogy az egyesületi keretben létező celli Soltis Lajos Színház egyedülálló tünemény a maga nemében. (Alternatív és független, viszont több szempontból repertoárt és bérleteket fönntartó kőszínházként működik.) Ami a k2-t és Soltisékat biztosan összeköti: a szakmai alapú kíváncsiság, a kísérletezés és a közösségi színház eszménye (az alkotás és a befogadás felől is). A készülő Hantocska-előadást rendezőként Fábián Péter és Benkó Bence jegyzi (a kettős rendezés is izgalmas kérdéseket vet föl, és milyen jó, hogy működik).

Turbina hercegnő, avagy Marton Mercédesz. Így is, úgy is a birodalom legjobb kapusa. Fotó: Soltis színház

Sőt: maga a szövegkönyv is házon belül, közös munkával készült, támaszkodva persze a meseműfaj lényegi elemeire. (Amelyeket Propp olyan pontosan leírt. Tőle tudjuk, hogy az elemek száma véges - eltávozás, próbatétel, és így tovább), a variációk száma viszont végtelen.

Így lehet abszolút érvényes az a fölismerhetően 21. századi variáció, amit a Soltis Lajos Színház és a k2 Színház közösen kitalált. Benkó Bence és Fábián Péter egyébként a celli próbafolyamat közben értesült arról, hogy a Hudi Lászlóval, Kárpáti Péterrel és Hegymegi Mátéval közösen beadott pályázatuk a budapesti Újszínház vezetésére nem nyert (több pályázó volt, de az Újszínház régi-új igazgatója a közgyűlési döntés szerint: Dörner György). Bence és Péter azt mondják, nem számítottak győzelemre, de fontosnak tartják, hogy legalább megpróbálták; nyilvánossá tették szakmai elképzeléseiket. A hallgatás és a passzív várakozás sehova nem vezet.

Nem hallgatnak, nem várakoznak. A celli munka eredményével hamarosan találkozhat a közönség. El ne felejtsük: Alexander csak akkor kapja meg Turbina kezét, ha ha tud neki lőni egy gólt . Életről és halálról van szó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!