Kultúra

2016.09.25. 19:49

Törőcsik Mari visszavár, Ronyecz Mária bezárja Jordán Tamást - Erős vendégek a kőszegi könyvtár '56-os sorozatában

Kőszeg – Ritka erős sorozattal készül a kőszegi városi könyvtár az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára. A filmvetítésekhez beszélgetések kapcsolódnak, Murai András filmtörténész vezetésével. Az első film szeptember 29-én a Szerelem, az első vendég Törőcsik Mari.

Ölbei Lívia

1956-ról nagyon sok film készült az elmúlt évtizedekben. Az első már 1957-ben megszületett, Éjfélkor címmel, Gábor Miklós és Ruttkai Éva főszereplésével, mondja Murai András filmtörténész, a kőszegi sorozat válogatója és házigazdája. Révész Györgynek ebben a  rendezésében férj és feleség 1956 szilveszterén azon tanakodik, hogy menjen-e – vagy maradjanak inkább Magyarországon. A kőszegi évfordulós sorozat összeállításához több érvényes megközelítés, tematika  is kínálkozott.  Murai András erős nézőpontot választott: olyan filmek közül válogatott, amelyeknek alkotói személyes élményekkel, emlékekkel bírnak az 1956-os forradalomról.

A sorozat szeptember 29-én (csütörtök) a Szerelemmel indul, a vendég ki lehetne más, mint Törőcsik Mari, aki a politikai okokból bebörtönzött férjét, Jánost – Darvas Iván –  rendületlenül hazaváró Lucát játssza a Déry Tibor-novellák alapján készült Makk Károly-moziban. Luca kegyes hazugsággal ámított anyósának szerepében Darvas Lili nyújt feledhetetlen (újra meg újra megnézendő) alakítást. A Szerelem 1971-ben elnyerte a Cannes-i Filmfesztivál zsűrijének nagydíját, Arany Pálma-jelölést kapott; Törőcsik Mari és Darvas Iván ugyanitt színészi különdíjban részesült.

A kőszegi sorozatban ezután Gárdos Péter 1987-es – már szatirikus jegyeket is mutató –  Szamárköhögését láthatja a közönség (benne mások mellett Garas Dezsőt, Hernádi Juditot, Törőcsik Marit, Eperjes Károlyt), a rendező jelenlétében. A beszélgetésen nyilván szó esik Gárdos Péter új filmjéről, a Hajnali lázról: a könyvről és a filmről is október 13-án.

Másnap, október 14-én pedig Megáll az idő a kőszegi városi könyvtárban: Gothár Péter klasszikus, és főleg kultikus remekműve mellé  – amely már pontos látleletet ad a 60-as évekről is – Jordán Tamás színművész érkezik Kőszegre. Lívia néni – másképpen Malacpofa: Ronyecz Mária –  férjét játssza a filmben. A házaspár veszekedésének  filmtörténeti jelentősége is van; a benne foglalt összes fájdalmon, tehetetlenségen és rossz kopromisszumon túl.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!