Kultúra

2016.10.16. 11:19

Sóska, sültkrumpli Endrődy Krisztiánnal - és feltéttel a 15. évfordulón

„Minden ott kezdődött, hogy a Szombathelyi Színházbarátok Egyesülete 2001. szeptember 6-án bemutatta az Egressy Zoltán Sóska, sültkrumpli című darabjából készült előadást, Széles László rendezésében”, írtuk 2006-ban. A megállapítás 15 évvel a szombathelyi Sóska, sültkrumpli-bemutató után is érvényes, sőt: talán érvényesebb, mint valaha.

Ölbei Lívia

Ma még bátrabban ki lehet mondani, hogy az a  jól sikerült 2001-es  Egressy-bemutató – az Irokéz Galéria padlásterében  – dúcolta alá a szombathelyi színházi álmokat, végre megalapozva a Weöres Sándor Színház megszületését is. Talán akkor, a Sóska-premier után  hitték el igazán azok a  tehetséges szombathelyi fiatalok – Dömötör Tamás, Endrődy Krisztián, mögöttük-mellettük Pavelkovits László –, hogy tényleg lesz ebből valami. Lett!

A nagy meccs: Bajomi Nagy György, Dömötör Tamás és Endrődy Krisztián a Sóska, sültlrumpli-premieren Fotó: VN archív

A Sóska, sültkrumpli két partjelzőjét, Szappant és Művészt  Bajomi Nagy György és Endrődy Krisztián játszotta, Lacikám  bírót előbb Dömötör Tamás, aztán Hujber Ferenc. (A rendezőasszisztens: Csonka Szilvia!) A színházbarátok egyesülete ezzel létrehozta a Kamara Savariát, amelynek Czukor Show-ja néhány év múlva a frissen megalapított szombathelyi WS Színházzal közös „fejléc” alatt aratott osztatlan sikert a POSzT-on. A többit tudjuk. Tudjuk? Endrődy Krisztián, a WSSz társulatának az első pillanattól tagja pénteken este sírva-nevetve, megrendülve vette át a színészkollégái által az idén neki megszavazott Holdbeli csónakos-díjat. Drága Művész, de hát jár a feltét a sóska-sültkrumplihoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!