Kultúra

2017.01.26. 17:05

A mese és a palotája - Bábok és sok fotó mutatja be a tízéves sorozatot

Szentgotthárd - A magyar kultúra napja alkalmából nyílt egy mini kiállítás a Mesepalota elmúlt tíz évéről. Még a napokban látható a színes válogatás.

Bakos Ágnes

A Csákányi László Filmszínház előterében állnak a paravánok. Azokon mesék és mesélők: ezer mesemondó és 475 történet, de ennél mégis sokkal több!

Dr. Gömbös Sándorné mindig is szívügyének tekintette a magyar nyelv ápolását, tanítását. Megálmodta a Mesepalotát - aztán a városi televízió munkatársaként, kollégái segítségével megvalósította a műsort, éppen tíz évvel ezelőtt, s most a jubileum alkalmából nyílt a kiállítás.

Zsuzsa néni elmondta: a gyermekek maguk vitték azokat a meséket, amelyeket szerettek és szívesen felolvastak. Közben (ők maguk észre sem vették, de) egyre szebben beszéltek, hiszen sok gyakorlás előzte meg a mesemondást. Volt olyan is, hogy nagymamák meséltek az unokáiknak a Mesepalotában.

Bábok, fotók és számadatok a Mesepalotáról: sokan rácsodálkoznak a mini tárlatra, ami bemutatja az elmúlt „mesés” évtizedet Fotó: Unger Tamás

Az évek során színesedtek a produkciók: dramatizálták azokat, és bábelőadás formájában kerültek a nézők elé.

A bábok pedig most ott ülnek a mozi előterében a maguk bájos vagy éppen ijesztő formájában - nosztalgiáznak.

A Mesepalota repertoárja folyamatosan lett egyre színesebb - idézte fel Zsuzsa néni. Volt példa arra, hogy a műsor szerkesztői szomszédoltak": egy-egy történetet két nyelven is bemutattak: magyarul és szlovénul, vagy magyarul és németül.

Az elkészült bábokhoz az ihlető történeteket is kiállították Fotó: Unger Tamás

A szentgotthárdi Mesepalota 2500 műsorpercet adott eddig a nézőknek és 475 történetet hallhattak, láthattak.

- A mese örök, mindig lesz gyermek, aki szereti hallgatni. Mindig lesz, aki szereti továbbadni, és mindig lesz felnőtt is, aki szívesen elmerül a mese igaz világában - mondta tárlatajánlójában dr. Gömbös Sándorné.

A 10 éves a Mesepalota című kiállítással január végéig nosztalgiázhatnak a helyiek és csodálkozhatnak rá az ötletre és a kivitelezésre a messzebbről érkezők a szentgotthárdi Csákányi László Filmszínház előterében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!