Kultúra

2017.01.27. 17:30

Sylvester-féle Újtestamentum és mobil vándorkiállítás a kínálatban

Sárvár - Jelentős nap lesz február 3-a a reformáció-emlékév sárvári rendezvényeinek sorában. Ekkor érkezik a városba az Európát bejáró mobil vándorkiállítás, a Nádasdy-várban pedig elhelyezik Sylvester Új Testamentumának eredeti példányát - derült ki az emlékév városi eseménysorát bemutató sajtótájékoztatón.

Pajor András

2017-ben a reformáció 500. évfordulóján Budapest mellett három vidéki helyszínen zajlanak a megemlékezések: Debrecenben, Sopronban és Sárváron. Az évfordulón a város önkormányzata, valamint a helyi evangélikus és református gyülekezetek is számos rendezvényt szerveznek. Sárvár az eseményekkel meg akar felelni az Európai Reformáció Városa cím feltételeinek - jegyezte meg Kondora István polgármester.

Az európai reformáció szempontjából fontos városokat járja be az a mobil kiállítás, amelyet február 2-án 16 órakor térzenével fogadnak, majd 3-án 9 órától lesz látogatható a várparkolóban.

Az Újtestamentumot nyomtató, rekonstruált szerkezet mellett Takács Zoltán Bálint múzeumigazgató és Kondora István polgármester Fotó: Pajor András

- E napon 10 órakor mutatják be a Nádasdy Ferenc Múzeumban a Magyar Tudományos Akadémiától érkezett és 1541-ben Sárváron nyomtatott, Sylvester János-féle Újszövetség-fordítás eredeti példányát, amely az első, Magyarországon megjelent kiadvány volt. Az ősnyomat fogadására Biblia-termet rendezünk be a múzeumban, ahol felállítjuk a régi nyomdaprés hasonmását - mondta Takács Zoltán Bálint, a Nádasdy Ferenc Múzeum igazgatója. A Reformáció Emlékbizottság által kiírt fotópályázat legjobb alkotásaiból nyílik 11 órakor tárlat, amelyet a kiállítás kurátora, Eifert János fotóművész nyit meg a művelődési központban.

Az egész napos rendezvény egyik programjaként 15 órától orgonahangverseny kezdődik a nemrég felújított evangélikus templomban. A gyülekezeti teremben pedig a Luther életéről készült rajzfilmet vetítik majd a gyerekeknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!