Kultúra

2017.03.08. 18:20

Kávéban Afrika - Egyedi kiállítás nyílt Szombathelyen

Szombathely - Rendhagyó kiállítás nyílt a Café Freiben. Az új koncepció szerint szeretnék szorosabbra fűzni a kávé és a programok kapcsolatát - így születhetett meg ez a tárlat is.

Vadas Krisztina

Schmidt Zsófia képeiről egyszerre köszön vissza a kávé és a művészet. Az alkotások egészen különleges módon kávéból készültek.

Ne arra gondoljunk, mint amikor az iskolában szépen egymás mellé ragasztottuk a kávébabot, és abból megszületett valamiféle kreálmány! Zsófia szó szerint festett a kávéval - nem is akárhogyan használta fel az afrikai cappuccino alapanyagát.

Bilics Éva és Sáfrány Ákos is rácsodálkozott a kávéfestményekre Fotó: Nagy Jácint

Nehéz technika a kávéfestés. Leginkább az akvarellhez hasonló, éppen olyan megfontolt mozdulatokra van szükség az ecsetvonásokhoz. A kávébarna több árnyalata igazán különleges hangulatot teremt, mint a régi fényképek, a tört vörösesbarna árnyalatokkal. A vizes alaptól mégis frissebb a hatás - olyan igazán kávés.

A témák szorosan kapcsolódnak az anyaghoz: a déli kontinens növény- és állatvilága köszön vissza a falakról. A képek átvitt és valódi értelmezésben is fogyaszthatók: ha éppen nem az ecsetre, akkor például a bécsi kapucínerbe kerül a különös festék. Zsófia egyébként a grafikák világában van otthon, ezek az alkotások kifejezetten erre az alkalomra készültek, korábban még nem dolgozott kávéval - legalábbis a vásznon nem.

Zsófi rendhagyó alkotásainak köszönhetően egy igazi szafarin érezheti magát a nézelődő. A képeken felfedezhetők Afrika kincsei: az a lenyűgöző vadvilág, amelyet csak kevesen láthatnak személyesen.

- Első ránézésre semmi különös nincs a képekben. Megfestett hangulatok, mozdulatok - mutatott körbe a megnyitón Hornyák Emőke szombathelyi fotóriporter.

Az alkotásokat azonban nem ceruzával vagy a hagyományos értelemben vett festékkel vetette papírra Zsófi. Egy olyan különleges anyaghoz nyúlt, amely sokak mindennapjainak fontos alkotó-eleme, a kávé.

A kávé teremt: energiát, ötleteket, ihletet, hangulatot.

Ez most egy új megközelítésből is megvalósul: a kávé a festményeken át elrepít minket távoli hazájába, ahonnan hosszú út alatt a csészénkbe is kerül: Afrikába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!