Kultúra

2017.08.25. 16:25

Izgalmas kiállítások és jövőbe mutató programok Kőszegen

KŐSZEG Két nívós kiállítás is nyílt a városban. A festőművészek egy más, izgalmas világot tártak a közönség elé.

Cseszkó Tamás

Gustav Just munkáiból nyílt kiállítás a Jurisics-várban Török impressziók címmel. A megjelenteket dr. Lőrincz Zoltán, a Kőszegi Művészeti Egyesület elnöke köszöntötte, majd Básthy Béla alpolgármester mondott beszédet. A művészt Harro Pich festőművész méltatta, aki közel húsz éve barátja Justnak.

A rendezvényen kiderült, hogy Gustav Just a pályája elején még fafaragó volt, 1980 óta fest. Leginkább akvarellistaként találta meg önmagát, a képek törökországi területeket mutatnak be. A kiállításra szép számmal érkeztek érdeklődők.

Nem ez volt az egyetlen tárlat, amely színesítette Kőszeg kulturális életét, a Csók István Művészkör Egyesület szervezésében nyílt meg a III. Nemzetközi Kőszegi Festőtábor kiállítása a Hotel Írottkőben. A festőtábort idén is Gyöngy Kálmán szervezte meg augusztus 2. és 9. között a Dr. Nagy László EGYMI-ben. A nemzetközi táborba az ország határain innen és túlról (Szlovákiából, Csehországból, Romániából és Ausztriából) is érkeztek művészek, őket és a tábor szervezőjét is köszöntötte Huber László polgármester. Megköszönte a művészeknek, hogy ők is öregbítik a város hírnevét, és örömét fejezte ki amiatt, hogy ennyien ellátogatnak Kőszegre, a városba, mely sok művészt megihletett már. Hozzátette: itt a múltnak kézzelfogható ereje van, olyan ereje, amely megszólítja a művészek lelkét is - legyen szó festményről, versről, regényről vagy zenéről.

Gyöngy Kálmán, Palcsó Julianna és Huber László a III. Nemzetközi Festőtábor kiállításának megnyitóján, a tárlat még látogatható a Hotel Írottkőben Fotó: Kőszegi önkormányzat

A polgármester egyúttal hangsúlyozta, reméli, hogy nemcsak a város, hanem az Ostromnapok is megihletik majd a művészeket. Végül, de nem utolsó sorban köszönetet mondott a Csók István Művészkör Egyesületnek, Palcsó Julianna vezetőnek, hogy segítettek lebonyolítani a festőtábor alkotóinak bemutatását.

A következő időszakban is több kulturális csemege várja a városba érkezőket.

Hétfőn 11 órakor ingyenes, vezetett városnéző séta indul a Tourinform-iroda elől. Szerdán 10 és 14 órakor az Arany Egyszarvú Patikamúzeum nyitja ki ajtajait a kíváncsiskodók előtt, csütörtökön
10 órakor pedig a Virágudvarban (Táblaház u. 11.) lehet megcsodálni a növényeket.

Augusztus 30-án, szerdán 17 órakor a Jurisics-várban kezdődik a koszorúzással egybekötött ostromévfordulós ünnepség.

Ünnepi beszédet mond: Gordan Grlić Radman, Horvátország magyarországi nagykövete. Közreműködnek: Zora Énekkar, Kátai Zoltán énekmondó, MH 12. Arrabona Légvédelmi Ezred, Kőszegi Darabontok, Magyar és Osztrák Bajtársi Egyesületek, Kőszegi Nyugállományúak Egyesülete.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!