Kultúra

2012.11.12. 06:02

Cserkészjubileum

Szombathely - Százéves a Magyar Cserkészszövetség. Az alkalomból emlékülést szerveztek és tárlatot nyitottak a Szent Márton Látogatóközpontban.

Vas Népe

A szombathelyi székhelyű III. Nyugat-magyarországi Cserkészkerület emléküléssel és kiállítással tiszteleg a centenárium előtt.
   
Az emlékülést  tegnap  délután rendezték meg   a szombathelyi Szent Márton Látogatóközpontban, A magyar cserkészet száz éve címmel, Szőcs Géza előadásával.  Utána ugyanitt megnyílt  a 100 éves a magyar cserkészet című emlékkiállítás, Hende Csaba honvédelmi miniszter ajánlásával. A kiállítás 2013. március 15-éig tart nyitva a látogatóközpontban.


 
A magyar cserkészet tehát 2012-ben ünnepli hivatalos megalakulásának 100. évfordulóját. Az angol Robert Baden-Powell nagyszerű ifjúsági mozgalma azonban néhány évvel korábban, 1907-ben indult - ahogy a kiállítás ajánlója mondja - világhódító útjára: Csaknem az összes ország átvette és a saját igényeinek megfelelően alakította a cserkészetet, amelynek alapeszményei, jelképei, legfontosabb módszerei máig változatlanok. Magyarországon 1910-ben alakult meg az első cserkészcsapat, a Budapesti Református Keresztyén Ifjúsági Egylet keretében. Nem sokkal később, 1912. december 28-án létrejött a Magyar Cserkészszövetség, amely ökumenikus jellegű, nyitott és demokratikus szemléletű ifjúsági társadalmi szervezetként határozta meg önmagát.
 
Minderről részletes ismereteket nyújt a szombathelyi jubileumi kiállítás, amely a dokumentumok bemutatása mellett a cserkészethez fűződő tárgyi emlékeket, rekvizítumokat is bőséggel felvonultat. 

A 350. Szent Márton Cserkészcsapat tegnap délután szintén bemutatkozott: a fiatalok  dramatikus-jelmezes  játékban elevenítették  föl a Márton szellemében nagylelkű és  áldozatos, életében "nyugtalan lélek" Batthyány Erzsébet grófnő életét, amely ezer szállal kötődik Szombathelyhez. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!