Kultúra

2013.12.26. 14:30

Fordul az ég - Gyermekversek Tóthárpád Ferenctől

Kőszeg - A Chernel könyvtárban mutatták be Tóthárpád Ferenc újabb, nagyon szépen illusztrált gyermekkönyvét.

Némethy Mária

A könyv 105 oldalas, minden lapja színes, gyönyörű rajzokkal díszített. A keménytáblás borítót is, mint az összes illusztrációt Kőszegi Judit készítette (Budapesten élő, kőszegi születésű művész, sokáig a Lúdas Matyi munkatársa volt). A kiadó szintén „földi", hiszen a Szülőföld Könyvkiadó gondozásában jelent meg.

Nagyon színes, kedves illusztrációk találhatók a versek mellett. Fotó: Némethy Mária

Gyermekversek sorakoznak egymás után, amelyek közül többel – különböző folyóiratokban és antológiákban – már találkozhatott az olvasó. Talán érdekes lehet, hogy az amerikai gyerekek ugyanúgy mondják őket, mint például a német, a szerb vagy az erdélyi magyarok.

– Megtisztelő számomra, amikor Kányádi Sanyi bácsi és Gazdag Erzsi művei mellett ott lehetnek az én verseim is – hallottuk Tóthárpád Ferenctől.

A „Fordul az ég" a szerző reményei szerint nemcsak a gyerekek érdeklődésére tarthat számot, hiszen akár tanítási segédletként is használható, óvodák, iskolák, kicsik és nagyok egyaránt örömmel forgathatják.

A kötet belső címlapján ez a mondat (is) áll: „Főhajtással Weöres Sándor halálának 100. évfordulóján." Égi csikós címmel a bevezető vers is tiszteletadás W.S. előtt.

A versek a nyárból – évszakokon át – a nyárig vezetik az olvasót, közben sorra veszik az ünnepeket, népszokásokat. Őszi, téli és tavaszi versek egyaránt megtalálhatók benne. Önmagukban is élményt ígérnek, hiszen sokuk szinte dobolja a szív ritmusát, szinte kívánja a zenét, de ha valaki például azt is tudni szeretné, hogy mi az a Luca-búza, vagy hogy mitől arany az aranyvíz, azt is megtudhatja.

Sok felkérést kapó költő felnőtteknek szóló versei legutóbb a Hitelben jelentek meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!