Kultúra

2014.12.14. 14:05

Láttatják a láthatatlant - A Vasvári Játékszín hétfőn kétszer játssza az Egy mondat-ot

Szombathely - A Vasvári Játékszín Egy mondat című darabját mutatja be ma december 15-én 13 órakor a középiskolásoknak, 19 órakor a nagyközönségnek a Nagy Gáspár Kulturális Központ színpadán.

Merklin Tímea

Négy; egyetlen, többszörösen összetett mondatból álmodták színpadra a Vasvári Játékszín tagjai e nem mindennapi darabot. Összegyúrták Illyés Gyula: Egy mondat a zsarnokságról, Tornai József: Egy mondat a szabadságról, Csontos János: Egy mondat a hazugságról és Batta György: Egy mondat a szeretetről című versét, ebből alkottak játékot. A verseket használva láttatják maguk előtt (és persze előttünk) a még láthatatlant is.

Jelenet az Egy mondat-ból: Bodó Anita a földgömbbel Fotó: Vasvári Játékszín

Az alapmondatok: Hol zsarnokság van, ott zsarnokság van , Hol szabadság van, ott szabadság van , Hol hazugság van, ott hazugság van , Hol szeretet van, ott szeretet van az ezekből felépülő gazdag felsorolással szemléltetik a játszók minden változatában, minden korba illően a szeretet, a hazugság, a szabadság és a zsarnokság köztudatban hozzátartozón túli lehetőségeit, élményeit,ellentéteit, reményeit. zsarnokság legszemélyesebb magánéletbe szivárgása mellett/ellen a szabadság megannyi lehetősége, a szeretet építő, gyógyító ereje összefonva. Hogy egy mondatba mennyi minden bele fér, azt mutatják meg: Bodó Anita, Tóth Zsanett, Zalka Péter, Horváth Gábor

A darabot rendezte: Gergye Rezső, aki arra kéri a leendő közönséget, jöveteli szándékukat előre jelezzék, a színpadon kialakított nézőtér helyigénye miatt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!