Kultúra

2014.02.05. 16:15

Az év természetfotóiból nyílt kiállítás

Szerda délután volt a megnyitója, de április 10-éig láthatók a Bechtold természetvédelmi látogatóközpontban az év legszebb természetfotói.

Némethy Mária

Novemberben huszonegyedik alkalommal adták át Magyarország és egyben a közép-európai régió legrangosabb természetfotós szakmai elismerését, Az év természetfotósa díjat.

Kilencedik alkalommal mutatták be a Magyar Természettudományi Múzeumban a pályázat nyertes képeit. 2013-ban 307 pályázó 3822 fényképéből választották ki a legjobbakat A pályázati kiírás szerint hazánk, a Kárpát-medencei ökorégió és Földünk természeti értékeinek, csodálatos tájainak, egyedülálló élővilágának és a természet ritka pillanatainak bemutatásán keresztül a természetvédelmi és biológiai ismeretterjesztés, a társadalom szemléletformálása és esztétikai értékítéletének fejlesztése érdekében hirdette meg a Magyar Természetfotósok Szövetsége a naturArt, a GDF SUEZ-zel Magyarország legnagyobb természetfotó pályázatát.

Az idei nagydíjat Máté Bence nyerte el, akinek egyúttal Az év természetfotója díjat is odaítélték. Azt halszem-objektívvel görögországi mutáns pelikánokról készítette. 2007-től láthatók Kőszegen is az év legszebb természetfotói, több mint száz darab. Mint mindig, most is gyönyörűek, bár van némi változás. Korábban több volt a távoli, egzotikus tájakról, állatokról készült fotó. A mostani képek többsége a körülöttünk látható hétköznapi csodákat örökítették meg: mókus, gomba, szajkó, róka, nagy kócsag, őz, ragadozó madarak, tehát a közvetlen környezetünkben élő állatok lettek a fotók többségének főszereplői.

Újdonsága volt a tegnapi megnyitónak, hogy egy szombathelyi fiatal természetfotós, Németh Bálint nyitotta meg.A Bolyai gimnázium diákja előadást is tartott a természetfotózásról. Bálint „Jégbezárt világ” című képével nevezett a versenyre, s azt dicséretre méltónak ítélte a neves szakemberekből álló zsűri. Érdekessége a fotójának, hogy itt készült a közelünkben, a szombathelyi Csónakázótónál. De persze megfelelő látásmód, téma iránti érzékenység, egy szóval tehetség is szükségeltetett hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!