Kultúra

2014.03.08. 13:44

Savaria Filmszemle: a bajnokok listája

Szombathely – Két napig peregtek a filmek az első alkalommal megrendezett Savaria Filmszemlén.

Rózsa Melinda

A rendezvénynek az AGORA – Savaria Filmszínház adott otthont, a nagyteremben, a kamarateremben és az aulában is vetítették a kisjátékfilmeket, dokumentumokat és etűdöket.

Zajti Ferenc A kultúra napszámosa című fimjéért kapott díjat (Fotó: Ohr Tibor)

A Savaria Filmszemlén két kategóriában díjazták a filmeket. A Bajnok Filmek Ligájában azok szerepeltek, amelyek a tavalyi év során valamelyik hazai filmfesztiválon már kaptak díjat.

A zsűri (Szalai Györgyi, Dárday István, Olasz Ferenc, Köbli Norbert és Bereczki Csaba) döntése szerint a díjazottak filmetűd kategóriában: 1. Vácz Péter: Nyuszi és Őz, 2. Keresztúri Ferenc: Nyolc perc természet, 3. Pittmann Glória: Háborúsfilm. Kisjátékfilmek: 1. Bera Nándor: Fák, 2. Dimeth Balázs Ferenc: Seduction, 3. Váncsa Gábor: A földmérő. Dokumentumfilmek: 1. Somogyvári Rudolf: A nagyfa árnyékában, 2. Szabó Attila: Úton-útfélen, 3. Kalász József: Gecemáni kert.

A független filmesek versenyében indult félszáz alkotás közül szintén kilencet díjaztak, a zsűrit Erdélyi János, Halmy György és Dömötör Tamás alkotta. A győztesek filmetűd kategóriában: 1. XY Kommunikációs Központ: Bőrük volt a bűnük, 2. Ágoston András: Válságváros, 3. Goór Zsolt: Egyszer volt Hetés. Kisjátékfilmek: 1. Kemény Eszter: Parafrázis, 2. Földváry András – Kobra Ágnes – Márton Dániel: Őrangyal, 3. Tóth Gergely: Egy tál babnál kevesebb. Dokumentumfilmek:  1. Nagy Júlia: Akik móresre tanították a halált, 2. Körtési András: Momó és én, 3. Zajti Ferenc – Zajti Gábor: A kultúra napszámosa – dr. Kováts Flórián.

A szemlén hat különdíjat osztottak ki: Feiner Janka - Garger Henrietta: Varjak, Kecsenovity Egon - Zsolnai Ákos: Kicsi Klájd és a nagyvilág, Cseh Róbert: Húsevő, Katona Szabolcs - Körtési Béla: A szabadság rabságában, Boros Ferenc- Horváth Zoltán - Kozma Gábor: Napfényember (a helyi filmesek közül ez az alkotás kapott csak elismerést), és szintén különdíjat kapott a zentai Bolyai Filmműhely, ők több munkával voltak jelen.

A szemleprogramban szakmai beszélgetések és forgatókönyvíró workshop is szerepelt, szombat délelőtt sokan voltak kíváncsiak Köbli Norbert előadására.

Turisztikailag jól ki lehetne használni a Savaria Filmszemlét, ha lesz jövőre is. Sok volt a fiatal, és olyanok is eljöttek az ország túlsó végéről, akik neveztek ugyan, de most nem került bemutatásra filmjük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!