Lóerő

2013.06.06. 14:22

Amerikai izomautók terítéken

Idén immáron ötödik alkalommal rendezték meg az amerikai autóstalálkozót Szombathelyen. A május végi rendezvényen igazi kuriózumnak számítottak az úgynevezett dragster autók.

Kelemen Attila

Vérbeli dragster autókat csodálhatott meg az, aki kilátogatott az amerikai autók találkozójára a megyeszékhelyen. No de mi is az a Drag? Olyan gyorsulási verseny, melyet egyenesvonalú pályán rendeznek, több féle kategóriában és eltérő hosszúságú pályán. A versenyzők a gyorsulásra speciálisan kialakított nyitott, vagy éppen zárt versenyautókkal mérkőznek meg páronként. Aki előbb éri el a kiírt távolságot - ami lehet 201,16 vagy 402,33 méter  - az jut tovább.



A párharcokat olyan versenypályákon bonyolítják le, amelyet speciálisan az ilyen futamokra alakítottak ki, és felszerelése megfelel a Drag versenyzés előírásainak. Azaz ne lepődjünk meg ha közutakon nem igazán találkozunk ilyen aszfaltszaggatókkal.Éppen ezért is számított kuriózumnak az a két Chevrolet versenyautó, melyet elhoztak a szombathelyi autóstalálkozóra. A hófehér izomautó tulajdonosa, Révhelyi Péter elárulta, hogy autója alapban  700 lóerős, amihez 400 extra lóerőt tud kisajtolni a nitró-gyorsító segítségével.

Az ötödik szombathelyi amerikai autóstalálkozóra Káldy Péter és Révhelyi Péter is elhozott egy-egy vérbeli izomautót (Fotó: Szendi Péter)


Sokakban felmerül a kérdés, hogy egy ilyen autó vajon mennyit is fogyaszt? A válasz megdöbbentő: 3 liter t kilométerenként. Márkatársa, Káldy Péter is egy Chevrolet-vel érkezett. A narancssárga versenyautó tulajdonosát is megkérdeztük, hogy a gépe milyen teljesítménnyel rendelkezik. Konkrét számot nem akart mondani, de elárulta, hogy a 700 lóerőt magasan veri. Hát igen, a dragster versenyzés már csak ilyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!