Lóerő

2016.03.07. 12:02

Danuvián szállni élvezet - Kalandos északi élményeikről meséltek a Vasparipa Egylet vendégei

Körmend - A helyi Vasparipa Egylet vendégeként zsúfolt ház előtt számolt be északi élményeiről két motoros. Kalandos útjuk volt.

Kozma Gábor

A Tapolca melletti Diszelen működő Rozsdamarók Veteránjármű Egyesület tagjai az Északi Fény Danuvia Emléktúra során eljutottak Nordkappba, Norvégia legészakibb településére. Krejczinger István, Schenek Balázs és Mohos Csaba hajtotta végre a nem mindennapi teljesítményt. Útjukról a színházterem aulájában számoltak be, még Sopronból is jöttek érdeklődők. Az esemény ideje alatt kiállítás nyílt dr. Domány Sándor orvos saját készítésű, motoros témájú festményeiből. A vendégeket Szabó Anita Eszter, a Vasparipa Egylet vezetője köszöntötte, aki méltatta a két egyesület munkakapcsolatát.

Domány Sándor festményei is láthatóak voltak a motoros beszámoló idejében. Jobbról a festő, balról pedig Pál János szervező
Fotó: Jámbori Tamás

Miután működőképessé tették az egykori, legendás Danuvia motorkerékpárokat, nekivágtak a túrának. Németországban nagyon fáztak, minden ruhájukat magukra vették. A kompra szállás előtt az egyik motort a szél feldöntötte, ettől a kuplungkar harcsabajusz alakú lett. Azóta mindenkinek javasolják, hogy hajlítsák a motorjukon ilyenné, mert rá lehet akasztani a kabátot és a bukósisakot. Norvégiában találkoztak hippi ismerősükkel, aki kétcentis szúnyogokkal riogatta őket. - Sajnos, ez be is jött - mondták az előadók, akiket több technikaii probléma is sújtott. Például kilyukadt az egyik moci benzintankja, épp tankolás után. Ezért meg kellett inniuk az összes sörüket, hogy a benzint legyen mibe leereszteni. Szerencsére a helyi motorosok segítették őket. Így egy várva várt alkatrész is megérkezett - repülővel. Egyikük barátnője szállt gépre, hogy a túra ne szakadjon meg.

- Éjjel is motoroztunk, mert világos volt, aztán megjelentek a kétcentis szúnyogok... Sokat esett az eső, volt, hogy egy halászkunyhóban aludtunk a hálókon. Nordkapp elérése előtt derült ki, hogy 50 kilométert mentünk feleslegesen, de megérte, mert éppen akkor szállt fel a köd, amikor oda értünk. Ez nagyon ritka arra felé - szólt az élménybeszámoló. Végül egy 6820 méter hosszú alagút, ami 212 méter mélyre vezetett, legyűrése után érkeztek el a célhoz. - A nordkappi emlékműnél találkoztunk Németországban élő török jawasokkal. Kaptunk tőlük ajándékba török zászlót, ami szerintük elég sokat lengett már nálunk. Kérdeztük, tudják-e, mit csinált nálunk az ükijük, de nem értették. Viszont jót buliztunk együtt - nevettették meg körmendi közönségüket az előadók.

A három diszeli volt az első a világon, aki Danuviával jutott el Nordkappba. Egy hónap alatt 9200 kilométert tettek meg 13 országon áthaladva. Naponta átlagosan 480 kilométert motoroztak. Az utak elmondásuk szerint csak Ukrajnában voltak rosszak, de ott nagyon. A rengeteg élmény még feldolgozásra vár, akár egy könyvet is megérdemelne. Tény, hogy a régi magyar motorlegenda, a Danuvia nem hagyta őket cserben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!