Magazinok

2017.08.28. 17:59

Kreativitás mesterfokon

Az automatizáció, a tömeggyártás megnövelte a kétkezi munkával készült, egyedi dísz- és használati tárgyak ázsióját. Sorozatunkban olyan embereket mutatunk be, akik valamilyen sajátos kézművestechnikával különleges, szép tárgyakat varázsolnak a környezetünkbe.

Tersztyánszky Krisztina

Mrázik Vica azon kevés szerencsések közé tartozik, aki felsőfokon tanulhatta a kézművességet Szombathelyen. Akkoriban ugyanis éppen indult kézműves szak a főiskolán, és Vica, hátrahagyva a megkezdett divat- és stílustervező OKJ-s képzést, oda jelentkezett. Azt ugyanis már tudta, hogy a textil érdekli, akkor azonban már az is körvonalazódott benne, hogy nem annyira a ruhák és a szabásvonalak, inkább maga az anyag, a mintatervezés mozgatja meg a fantáziáját. A különféle kelmék festéséhez szükséges elméleti és gyakorlati ismereteket  el is sajátította a főiskolán,  ám sajnos a hazai textilipar háttérbe szorulása miatt a szakmájában eddig még nem sikerült elhelyezkednie. Nem mondott le arról, hogy öltözetekhez és lakástextilekhez felhasználható szövetmintákat tervezzen, ám hogy ezt magánvállalkozásban végezze, egyebek között műhelyre és bizony jelentős induló tőkére is szükség lenne. A kedvére való foglalatosságot az internet inspirációs oldalait böngészve a fonal ékszer alapötletében találta meg. Ez is textil, a kézügyessége megvan hozzá, és itt is kiélheti a színek iránt érzett szeretetét. Csak az alapötletet vette kölcsön, amitől aztán beindult a fantáziája, és az első karkötők után ma már egész kollekciókat és egyre változatosabban díszített ékszereket készít.

Fotó: Szendi Péter

- Hozzátettem a saját színeimet és az egyéni ötleteimet - mutatja a kollekciója darabjait. - Sokféle színkombinációt kipróbálok, de az is előfordul, hogy amit motringban összeillőnek gondoltam, az feltekerve nem mu-tat jól, és visszabontom. A nyakékeket különböző bojtokkal díszítem, próbálkozom a kétsoros nyakékkel.

Nem volt könnyű megtalálni az egyszerűnek látszó technikához a leginkább megfelelő alapanyagokat. Szerencsére sikerült olyan dolgokat összeválogatni, amelyek viszonylag könnyen hozzáférhetők és nem túl költségesek. A fonal ékszerek alapját különböző vastagságú építőipari kötelek adják, amelyek erősek és jól formára hajlíthatók. A végzáró elemeket és egyéb fém alkatrészeket Vica internetes hobbioldalakról rendeli, ezüst és arany színben. A fonal bármilyen színes pamutszál lehet, ezzel az anyaggal a legkönnyebb dolgozni, és kellemes a viselése is. A legjobban a motringos pamut hímzőfonal vált be, amely nagyon sok szép árnyalatban kapható. A fonal feltekerésének nincs is más titka, mint az, hogy jó szorosan kell tekerni, hogy a folytonosság a hajlítás ívén se szakadjon meg. Ragasztóval rögzíteni csak az indulásnál és a színváltásnál kell, no meg a fém alkatrészek rögzítésénél.  Na persze, azért azt se felejtsük el, hogy egy szép ékszer elkészítéséhez kell még némi kézügyesség, sok idő és még több türelem.

Fotó: Szendi Péter

És hogy melyek a kedvenc színek? Vica azt vallja, hogy a fonal ékszer annál jobb, minél színesebb. Különösen kedvelt színkombinációk a pink-narancs, a pink piros, a lime-türkiz. Ezekkel a vidám kiegészítőkkel jól feldobhatjuk az egyszerű ruhadarabjainkat is, sőt arra is van lehetőség, hogy az ember egy nehezen kombinálható,  meglévő felsőhöz vagy alkalmi  ruhához készítsen a célnak megfelelő színű, harmonikus nyakék-karkötő-fülbevaló szettet. Az ékszer a felhasznált színek és anyagok  függvényében  lehet elegáns  vagy  bohém, tükrözi  viselője egyéniségét. Egy-egy  elegánsabb darabnál Vica  elképzelhetőnek tartja az eszüst- vagy aranyszál mértéktartó használatát is.

Fotó: Szendi Péter

A fonalból készült ékszerek természetesen nem vízállóak, és a mosógépbe sem ajánlott betenni őket, viszont attól nem kell félnünk, hogy egy kiadós esőben a színes fonalak összefogják egymást vagy a ruhánkat. Ugyanis a forgalomban levő pamut hímzőfonalak már régóta színtartóak, nem fakulnak és nem is eresztik a színüket.

Fotó: Szendi Péter

Vica műhelyfoglalkozásokat is tart, ahol az a tapasztalata, hogy bizony nem mindenkinek könnyű ráérezni az alapfogásokra. Azt tanácsolja, aki először próbálkozik ezzel a technikával, kezdje karkötővel. Ő most éppen a fülbevalók világában merült el, azzal kísérletezik, milyen látványos elemekkel bővítheti az alapmodellt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!