Multidéző

2015.03.17. 10:05

Múltidéző - Amikor még (új) volt (a) fonoda

A Lakástextil Vállalat két gyáregysége (a kőszegi bútorszövetgyár, a szombathelyi fonó- és szövőgyár) a bútoriparnak és a kereskedelemnek 2 millió négyzetméter plüss-bútorszövetet gyárt.

Kelemen Attila

E kelmék bársonyos felületét egy bizonyos díszítőfonal adja, melyet eddig évente 150 tonnát nyugati piacról vásároltak.

A vállalat szakemberei úgy határoztak, hogy megpróbálkoznak e termék hazai gyártásával. Hároméves előkészítő munka után tavaly a fonó- és szövőgyár gyapjúfonodájának Jákra telepítésével felszabadult üzemcsarnokba mintegy 49 millió forintos beruházással az NDK TEXTIMA és a lengyel WIFAMA cégektől megvásárolták a festödei, fonodai berendezéseket. Jelenleg a próbaüzemelésnél tartanak, heteken belül megkezdődik a nagyüzemi termelés. Az idén már 270 tonnával számolnak, a teljes üzemeléskor évi 450 tonna lesz várhatóan a fonaltermelés. A beruházás tíz hónap alatt térül meg a vállalatnak, s 68 millió forint többleteredményt, több mint 1 millió dollárnyi deviza megtakarítást jelent a hazai gyártás.

Felvételünk az üzemcsarnokban készült Fotó: VN-archív

Az úgynevezett PAN-Plüss fonodában Magyarországon eddig még nem alkalmazott új technológiával pamuttípusú fonási eljárással, készítik a plüss-szövet díszítő fonalát. Ami a vásárlókat közelebbről is érinti: a díszítőfonal itthoni készítésével rugalmasabban tudják követni a változó piaci követelményeket (elsősorban a színezésre gondolunk), s várhatóan kiegyensúlyozottabb lesz a minőség is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!