Multidéző

2015.08.04. 05:26

Iskola a Ságvári telepen - Csúszás után is sikerült megvalósítani az elképzeléseket

Szombathely - Kilencven új tantermet ígért a megyének az ötödik ötéves terv 1980-ban. A cikk írásakor ennek éppen a befejező szakaszához érkeztünk.

Kelemen Attila

Az elképzeléseket az idei tanév kezdetére sikerül megvalósítani – olvasható az 1980 augusztus 7-ei Vas Népében – ehhez járulnak hozzá az építők, a VASÉP brigádjai, akik tíz nap múlva befejezik Szombathelyen a Ságvári lakótelepi új, tizenhat tantermes általános iskola építését.

Néhány szóban az előzményekről, amelyek végül megnehezítették az adott szó, a határidő pontos betartását. A tervek szerint az építkezést két évvel ezelőtt kellett volna elkezdeni, de a munkákat sokáig halasztották, mígnem eltelt egy év, s egyszeriben sürgető feladat lett az iskola elkészítése. Alig tizenkét hónap alatt kellett megoldani az építőknek azt, amire jóval hosszabb időt szántak. Elkészült a győri Tervező Iroda típusterve, amit a megyeszékhely kommunális épületeinél már több éve következetesen alkalmaznak. A győri házgyár épületelemei is folyamatosan érkeztek – az összeszerelőknek mindig akadt dolguk. Néhány hónappal ezelőtt még így is – látva a magasodó épületet – többen csak legyintettek – mondván itt ugyan nem lesz tanítás az idén.

A háromszintes iskolaépület még csak a takarítókat, de szeptemberben már a kisdiákokat várja.

Az építők – most már bizonyos – megtettek mindent, hogy a pesszimista hangok végre bizakodóvá váljanak. Felépült az iskola, a hozzá tartozó nagyméretű tornaterem és a hatszáz adagos konyha, valamint az ebédlő. Elkészültek a szertárak, a szociális helyiségek, az udvari sportpálya, áll már a kerítés, csinosodik, rendeződik az udvar. A háromszintes épületben összesen negyvenöt helyiséget alakítottak ki, a tervezők és az építők szépérzékét dicséri a termek és a berendezések színezése. A zöld, a sárga és a piros összhangja kellemes érzést kelt a szemlélődőben.

A kivitelezők minőségi munkát ígértek az augusztusi határidőre, s most már csak néhány apró mozzanat választja el őket ennek teljesítésétől. Folyik a szerelvényezés, az ajtók festése, a följárati korlátok hegesztése és a tereprendezés. Közben megérkeztek az iskola bútorai, hamarosan minden a helyére kerül. A kivitelezés költsége mintegy negyvenmillió forint.

A tornaterem mellett udvari sportpálya is készül. Fotó: VN archív

Az építőkről szólva bárki megkérdezhetné: hogyan sikerült a „csúszás" után nem is olyan hosszú idő alatt megvalósítani az elképzeléseket? Nem titkolják: némi erőfeszítéssel és jobb munkaszervezéssel. Nemrég fejezték be a VASÉP-nél a technológiai üzemszervezés kialakítását, ami néhány hónap elteltével már a gyakorlatban is érezteti hatását. A koordinációs építésvezetőség mérlegelte a feladat súlyát, s felismerve a lehetőségeket, ésszerű, hatékony szervezéssel bebizonyította létjogosultságát. Így lehet meggyorsítani egy építkezés ütemét, feledtetve a többszörösen módosított határidőt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!