Multidéző

2015.10.23. 12:19

Amikor fogadó volt az étterem helyén

Szombathely – Csaknem száz év távlatából hasonlítunk össze két felvételt, amelyek a Savaria tér nyugati oldaláról lettek megörökítve, ugyanabból a beállásból.

Kelemen Attila

Az archív felvétel a Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtár tulajdona.

A fotók középpontjában az a ház látható, amely az elmúlt években étteremként működött. A hosszú, öreg épület földszintjének íves záródású ablakai klasszicista stílusúak, emeleti ablakait viszont eklektikus stílusban átépítették. Ebben az épületben volt a régi Savaria étterem és szálló. Az eredetileg kilenc ablaktengelyes vendégfogadót a XVIII. században Batthyány herceg építette. Az új szárnyat 1885-ben Hainczmann J. bérlő toldatta hozzá, és az alapárkok kiásásakor találták meg a gyermek Bacchus remekmívű elefántcsont szobrát, amely a Nemzeti Múzeum gyűjteményébe került. A kép hátterében a ferences templom látható, amelynek közvetlen szomszédságában található a város legrégebbi köztéri szobra, a Mária-oszlop. Az oszlop posztamensén olvasható, hogy a felállításának ideje 1682-ben volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!