Multidéző

2015.10.13. 13:33

Egykor és ma: Amikor a Martineum-palota nyomda volt

Szombathely – Két kép, két kor, egy ugyanazon beállás. Egy, a Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtár tulajdonában lévő képet hasonlítunk össze egy napjainkban készített felvétellel.

Kelemen Attila

Az archív kép jobb oldalán az az épület látható, melyet egykor Martineum-palotaként neveztek. Ugyanis itt működött az egyházmegye könyvkiadója és nyomdája Martineum néven, egészen az 1950-es államosításig. Azelőtt a mai Smidt Múzeumban működött ez az intézmény, onnét költöztették át a most összehasonlításra kerülő többszintes épületbe. Az egyházmegye kiadóját 2009-ben dr. Veres András megyés püspök indította újra Martinus Könyv-és Folyóirat Kiadó néven. A képek hátterében a Püspökvár, vagy más néven a püspöki palota látható; a házak tetőszerkezetei felett pedig a székesegyház bal tornya ágaskodik. A régi felvétel bal oldalán még nem látható a mai SEK épülete. Helyén a második világháborúban lebombázott városháza állt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!