Multidéző

2015.11.25. 07:31

Felavatták az új otthont - Átadták a felújított gencsapáti nevelőintézményt

Gencsapáti - Több mint tíz évig tartó felújítás után felavatták Gencsapátiban a Petőfi Sándor nevét viselő nevelőotthont 1985 őszén. Korabeli Vas Népe cikkből idézünk.

Kelemen Attila

Az ünnepélyes eseményen dr. Cseres Judit, a Minisztertanács elnökhelyettese avatta fel az intézményt. Előbb a gyerekekhez szólt, majd a felnőttekhez. Az intézet jelképes kulcsát Horváth Judit másodikas és Bogdán Sándor hetedikes tanulónak, az otthon lakóit képviselő gyerekeknek adta át.

A Vas Megyei Állatforgalmi és Húsipari Vállalat KISZ-bizottsága zászlót adományozott a nevelőotthonnak, amelyre különféle intézetek, iskolák, szervezetek képviselői kötöttek emlékszalagot.

Dr. Bors Zoltán, a megyei tanács elnöke a patronálóknak emléklapot és plakettet adott át.

Sokan az ünnepségre hozták magukkal azokat az ajándékokat, pluszmunkával keresett forintokat, amelyekkel a gyerekek szórakozási, sportolási igényeinek kielégítéséhez kívántak hozzájárulni.

A felújított kastélyépületben kilenc tantermet alakítottak ki. Könyvtár, klub-, olvasó-, játék- és tornaszobával is gazdagodott az intézmény. Fotó: VN-archív

A felújított kastélyépületben kilenc tanterem, könyvtár, klub, olvasó- játék- és tornaszoba, valamint a gyakorlati oktatás céljaira kialakított műhely kapott helyet.

A felújítási munkák azzal kezdődtek, hogy a községben felépült egy tizenkét tantermes iskola, ahova a nevelőotthoni gyerekek is járnak. Újonnan épült a 80 személyes óvodás otthon és a 160 személyes iskolás otthon, ahol úgynevezett „szélessávú", koedukált elhelyezési, nevelési rendszerben kaptak helyet a gyerekek.

Egészségház is létesült orvosi rendelővel, kórtermekkel, elkülönítőkkel. Új étterem is épült, valamint kazánház, és az otthon valamennyi helyiségét bekapcsolták a központifűtés hálózatba. A mintegy 110 millió forintos beruházás kivitelezését az Építőipari Szövetkezeti Közös Vállalat és több alvállalkozó végezte.

A vasi vállalatok és üzemek szocialista brigádjai több százezer forint értékű társadalmi munkával járultak hozzá a befejezéshez.

Az ünnepség után a vendégek közösen járták végig a nevelőotthont, ahol az óvodások és iskolások által készített  tárgyak  mellett az intézet  két egykori növendékének, Domonkos László keramikusnak, és Horváth Attila grafikusnak nyílt kiállítása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!