Új szakmát teremtett a Latex

2018.08.12. 09:00

Így ünnepelte huszonöt éves évfordulóját a szombathelyi Lakástextil Vállalat harminc éve

A 60-as évek elején kezdődött hazánkban az első lakásépítési program, amely egymillió lakás felépítését tűzte ki célul. A lakástextíliák iránti igények növekedésére alapozta meg termelési programját 1963-ban az öt gyártóegységből megalakult Lakástextil Vállalat.

VN

A vállalat addigi legnagyobb beruházása a törzsgyári szőnyegüzem volt

Fotó: VN-archív

Gyártmányai összetétele tükrözte az akkori lakáskultúrát, jelentős volt az ágyterítőgyártás. Szőnyeggyártásban a hamis-buklé (spárgaszőnyeg) volt túlsúlyban. Padlószőnyegnek csak a hírét hallották. Az akkor gyártott takarókat joggal nevezték pokrócnak, ezek hálószobába nem voltak alkalmasak. Plüss bútorszövet gyártása csak sokkal később jöhetett szóba. Azóta sok minden történt 1988-ig. Végrehajtották a profiltisztítást, a szakosítást, és lakástextíliák gyártására rendezkedtek be. A dinamikusan növekvő igények és változó ízlés sokirányú tevékenységre sarkallta a vállalatot. A fogadtatás kedvező volt. Erőteljesen fejlődött a gyártmányfejlesztés, a műszaki fejlesztés, nőtt a termelés. Új szakmát teremtettek, a lakástextil szakmát.

A vállalat addigi legnagyobb beruházása a törzsgyári szőnyegüzem volt
Fotó: VN-archív

1988 májusáig a vállalat mindegyik gyáregységében új üzemcsarnok, energiatelepek, szociális és kulturális létesítmények épültek. Szinte teljesen átalakult a gyárak arculata, az alkalmazott technológia, folyamatosan megújuló termékekkel találkozhattak a vásárlók a boltokban. Az itt gyártott bútorszövetek, plüssök, takarók, szőnyegek, dekorációs szövetek, természetes tartozékai voltak a lakásoknak. A Latex 25 éve alatt 2,2 milliárd forintot fordított beruházásokra saját erőből, ennek háromnegyed része a technikai megújítást szolgálta. A legnagyobb jelentőségű fejlesztésnek volt tekinthető a szombathelyi törzsgyárban a szőnyegüzem létrehozása, fontos volt a plüss bútorszövetgyártás bevezetése, a fonodák teljes korszerűsítése. 1970 és 1988 között mintegy 300 hagyományos (vetélős) szövőgépet cseréltek ki korszerű, ragadókaros gépre. A műszaki és a gyártmányfejlesztés hatékony gazdálkodással párosulva eredményezte, hogy a kezdet óta kilencszeresére nőtt a termelés. A vállalat 9,7 milliárd forinttal gyarapította az állami költségvetési bevételt. Egyenletesen nőtt a tőkés piacra exportált termékek mennyisége is, legjelentősebb exportcikkük a velúrszőnyeg volt.

A Latex csaknem hatezer dolgozójával, jól felkészült iparművészeivel, gyártmányfejlesztőivel, a termelést irányító szakembereivel jó színvonalon elégítette ki az ország lakástextília-szükségletének jelentős részét. Egyebek között ez a megállapítás is kiemelt hangsúlyt kapott a vállalat alapításának évfordulóján rendezett ünnepségen, amelyet harminc éve tartottak meg a vállalat központjában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!