Nap képe

2011.01.17. 11:40

Belvízhelyzet Borsod., Szabolcs., és Csongrád megyében

A két hónapja folyó intenzív védekezés ellenére sem javult számottevően a belvízi helyzet Székkutas külterületén, ahol több száz hektár termőföld van víz alatt és kilenc tanya is veszélybe került.

MTI

Az összefogásnak köszönhetően a belterületen már csupán néhány ház közelében van víz, de a falu külső részein több helyütt is kritikus a helyzet – mondta az alpolgármester. A veszélyben lévő tanyák lakói azonban nem akarják elhagyni házukat, féltik otthonukat és értékeiket – tette hozzá Rostás Péter. Az egyik tanyánál álló tárolóban, amelyet megközelített a víz, 700 tonna gabona, főként tavalyi termésű búza került veszélybe. Pál András gazdálkodó elmondta, péntek óta két nagyteljesítményű szivattyúval igyekeznek a csatornákba átemelni a belvizet, a tanya körül azonban 50-60 hektár egybefüggő terület van víz alatt. A gabonatároló előtt felállított házilagos vízmérce szerint három nap alatt csupán négy millimétert csökkent a vízszint. Pál András szerint a legkomolyabb problémát a csatornák rossz állapota jelenti. A Pusztaszéli út mellett az egyik dűlőút alatti áteresz például teljesen eltömődött. Először talajfúróval próbálták a háromméteres betoncsőből eltávolítani a földet, nem jártak azonban sikerrel, szakembert kellett hívatni, aki kitakarította a csatornaszakaszt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!