hét évtizedes karrier

2018.06.12. 12:50

Meghalt a francia harmonika királynője

A Tour de France kerékpárverseny hivatalos zenészeként minden szakaszgyőztes tiszteletére játszott egy Citroen tetején, széles karimájú kalapban.

French accordionist Yvette Horner, wearing a creation by French designer Jean Paul Gaultier, performs on the set of a French TV Canal+ show in Paris on February 17, 1987.

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: GEORGES BENDRIHEM

95 éves korában meghalt Yvette Horner francia harmonika- és zongoraművész, zeneszerző, a harmonika-világkupa győztese, a Tour de France hivatalos zenésze.

A muzsikus a Párizs közelében lévő Courbevoie-ban halt meg hétfőn.

Horner 1922 szeptemberében született, 1947-ben kezdte pályafutását, utolsó koncertjét 2011-ben adta, egy évvel később jelent meg utolsó albuma – mondta el Jean-Pierre Brun.

A harmonika világkupáját 1948-ban nyerte el Párizsban, a második világháború utáni első nemzetközi harmonikafesztiválon, amit évente rendeznek meg mindig más városban.

Népszerűségét a Tour de France világhírű országúti kerékpárverseny alapozta meg, 1952 és 1963 között a rendezvény hivatalos zenésze volt, minden szakaszgyőztes tiszteletére játszott egy Citroen tetején, széles karimájú kalapban.

Jean Paul Gaultier, aki a zenész utolsó fellépő ruháit tervezte, a múzsájának nevezte Hornert.

A harmonika királynőjének albumaiból több tízmilliót adtak el világszerte, karrierje hét évtizede alatt több mint kétezer koncertet adott.

Borítókép: Yvette Horner 1987-ben

Forrás: AFP/Georges Bendrihem

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!