Bulvár-celeb

2023.11.04. 22:00

Az utolsó dal: így szól a Beatles eddig sosem hallott felvétele (videó)

A szám elkészítéséhez a mesterséges intelligenciát is bevetették.

MW

A Beatles zenekar tagjai: John Lennon, Ringo Starr, Paul McCartney és George Harrison a John F. Kennedy reptéren New Yorkban 1964. február 7-én

Fotó: AFP

Közel ötven évnyi várakozás után megjelent az ikonikus együttes utolsó dala. A Now And Then első taktusait még John Lennon írta 1978-ban, de végül csak mostanra készült el teljesen. Ez az utolsó olyan felvétel, amelyen a zenekar mind a négy tagja szerepel – írja a Ripost.

A demót Lennon a New York-i otthonában vette fel, amit énekhanggal és zongorával kísért. A zenész meggyilkolása után, özvegye, Yoko Ono a felvételt az együttes megmaradt tagjainak adta egy kazettán. Két dal meg is jelent kislemezként 1995-ben és 96-ban. Megpróbálták felvenni a Now And Then-t is, de a munkamenetet hamar félbehagyták. 

A dalnak volt refrénje, de szinte teljesen hiányoztak belőle a rímek.

– emlékezett vissza Jeff Lynne producer.

George Harrison állítólag szemétnek nevezte, de Paul McCartney soha nem engedte el az ötletet, így Ringo Starr-ral végül tavaly rögzítették a dalt a stúdióban.

A számot a mesterséges intelligencia segítségével fejezték be. Az együttes Get Back című dokumentumfilmjének készítése során Peter Jackson rendező filmcége fejlesztett ki azt a szoftvert, amely lehetővé tette számukra, hogy kiemeljék Lennon hangját az eredeti kazettás felvételről, eltávolítva a háttérzajokat és technikai zörejeket.

A szoftvernek meg kellett tanítani, milyen Lennon zongorájának a hangja, és minél több információt tudtunk adni neki, annál jobb lett

– árulta el Giles Martin a BBC-nek.

A zenekar egykori tagjai teljesen meghatódtak az eredménytől.
Az eddig kiadatlan gyöngyszemet itt éri el:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!