A művész múzsái

2017.09.15. 16:33

Francis Bacon rég nem látott képét árverezik el

Az angol festő kiállításon 45 éve nem szereplő, 60 millió fontra (21 milliárd forintra) becsült, X. Ince pápát ábrázoló festményét bocsátják árverésre októberben Londonban.

A kép az 1992-ben elhunyt brit festőművész híres pápasorozatának befejező darabja volt, az 1962-es Study of Red Pope (Tanulmány a vörös pápa portréjához) című művének 1971-ben született második verziója – olvasható a BBC hírportálján.

A festményt, amelyet eredetileg Velázquez X. Ince pápa portréja ihletett, hat hónappal elkészülte után, 1971-ben állították ki Párizsban, majd a következő évben Düsseldorfban. 1973 óta egy európai magángyűjtő kezében van, októberben először bocsátja árverésre a Christie's aukciósház.

A képen a pápa portréjával szemben a művész szeretőjének, George Dyernek a reflexiója is megjelenik. Dyer alig két nappal a párizsi Bacon-kiállítás megnyitása előtt vetett véget az életének.

Francis Outred, a Christie's háború utáni és kortárs művészeti vezetője szerint a festmény „egész egyszerűen művészettörténet”: első és utolsó alkalommal Bacon két múzsája jelenik meg rajta, a pápa és Dyer.

Az október 6-i árverés előtt, szeptember 30-tól a Christie's kiállítja a művet londoni központjában.

Az eddigi legmagasabb áron eladott Bacon-festmény 89 millió fontért (31 milliárd forintért) kelt el 2013-ban. A triptichont barátjáról, Lucien Freudról festette a művész.

Borítókép: Francis Bacon londoni stúdiójában 1974-ben.

AFP / Photo12 / Michael Holtz

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!