Látogatható

2020.06.01. 13:29

Újra kinyit a kirabolt drezdai kincstár

A bűntény óta zárva van, szombattól azonban újra várja a látogatókat .

Újra kinyit Drezdában a múzeumként működő drezdai uralkodói palota (Residenzschloss) kincstára, a Grünes Gewölbe elnevezésű barokk épületrész, amelyből november végén nagy értékű ékszereket raboltak el.

A város állami művészeti gyűjteményei a koronavírus-járvány miatti 11 hetes kényszerszünet után szombaton újranyitnak. A Drezdai Szász Állami Műgyűjtemények (SKD) közlése szerint a kincstár a bűntény óta zárva van, szombattól azonban újra várja a látogatókat .

A Grünes Gewölbe Szászország egyik legfontosabb jelképe – mondta Barbara Klepsch tartományi kulturális miniszter.

A rekonstruált barokk kincstár ékszerszobájában még láthatók az erőszakos betörés egyes nyomai. A világszerte nagy visszhangot kiváltó rablás biztonsági kérdéseket is felvetett.

Klepsch egy nemzetközi szakértői bizottságot kért fel, hogy rendszeresen vizsgálja felül a kincstár és az SKD más múzeumainak biztonsági állapotát és tegyen javaslatokat.

Mások mellett Max Hollein, a New York-i Metropolitan Múzeum igazgatója, Zelfira Tregulova, a moszkvai Tretyakov galéria igazgazója, Taco Dibbits, az amszterdami Rijksmuseum vezetője és Jürgen Maurer, a német szövetségi bűnügyi hivatal hajdani vezetője is megígérte részvételét. Először június 18-19-én találkoznak.

November 25-én kora reggel két elkövető hatolt be az uralkodói palota kincstárába a szigorú biztonsági intézkedések ellenére, és a három ékszeresvitrint fejszével betörve elvitte három ékszeregyüttes egyes darabjait.

Az értékes gyűjteményből elloptak tizenegy különleges darabot, valamint eltűntek két további műtárgy részei és több, gyémántokkal és briliánsokkal díszített kabátgomb is. Ez volt a második világháború utáni német történelem legnagyobb szabású műkincsrablása.

Ezek is érdekelhetik