Olimpia

2016.08.09. 17:33

Útra kelnek a vasi olimpikonok

A magyar olimpiai csapat Rio de Janeiróba szerdán elutazó csoportjának tagja a XXXI. nyári ötkarikás játékok két Vas megyei résztvevője, az atléta Pars Krisztián és a birkózó Ligeti Dániel is.

Horváth Erika

Augusztus 10-én, szerdán reggel újabb sportolók indulnak el az olimpiára. A chartergépen öt atléta, négy birkózó, hat kajak-kenus, három öttusázó, egy-egy súlyemelő és triatlonista is lesz - köztük a két vasi klubban sportoló olimpikon, a Dobó SE olimpiai bajnoki címvédő kalapácsvetője, Pars Krisztián, valamint a Haladás VSE 125 kilóban induló szabadfogású birkózója, Ligeti Dániel. Jó lenne arról értekezni, hogy vajon sikerül-e megvédenie négy éve, Londonban megszerzett olimpiai bajnoki címét Pars Krisztiánnak, arról, hogy vajon ezúttal is ketten uralják-e majd a férfi kalapácsvetés mezőnyét a lengyel Pawel Fajdekkal, és hogy Rióban melyikük felé billenhet a mérleg nyelve.

De hónapok óta tudott már, hogy nem az elképzelések szerint alakult a Dobó SE 34 esztendős olimpiai bajnok, kétszeres vb-ezüstérmes, kétszeres Európa-bajnok és egyszeres bronzérmes - minden idők legeredményesebb magyar - atlétájának felkészülése. Máig a februári, téli országos bajnokságon elért 77,38 méter az idei legjobb eredménye. Miközben őt megakasztotta a munkában az áprilisi combhajlítóizom-műtétje, majd egy betegség, és még mindig csak próbálja utolérni önmagát, sokan beelőzték, az idei világranglistán a 18. - ennél szerényebb helyen 13 évvel ezelőtt, még korosztályos versenyzőként volt a rangsorban. Krisztián dicséretére legyen mondva, egy pillanatra sem adta fel, végig elszántan dolgozott, hátha mégis sikerül áttörni a gátat, és a régi, nyerő mozdulatsort tudja csatolni a kellő szintre hozott erőhöz. A főpróbája szombaton, Tapolcán volt, ahhol 73,78 méterrel fejezte be a versenyt.

Az elutazás előtti utolsó itthoni napon a Sugár úti dobócentrumban. Hende Csaba országgyűlési képviselő búcsúzik Pars Krisztiántól, jobbról az őt Rióba is elkísérő edzője, Németh Zsolt, balról Horváth Vilmos, a Dobó SE elnöke
Fotó: Cseszkó Tamás

 

- A hatból három dobást elengedtem. Nagyon gyors volt a kör, nem tudtam benne megtámasztani a dobást. Amúgy is ezzel van a legnagyobb problémám, nem tudok kellően megfeszülni a dobás előtt. És a derekammal sem vagyok kibékülve, megint fájdalmaim vannak. Most már csak egy dolgot tudok tenni, rápihenek a versenyre - mondta nem éppen derűsen Pars Krisztián.

- Dél-Amerikában eddig csak Argentínában jártam, de annyit utaztam már, az átállás, az akklimatizálódás a legkisebb probléma. A mezőnyről sem nagyon tudok mit mondani, mert 22 versenyzőnek is van idén 77 méteren felüli eredménye. De nagy az összevisszaság, úgy hiszem, jócskán akadnak köztük olyanok is, akik nem tudnak annyit valójában. Ami engem illet, lesz, ami lesz. Talán az utolsó napokban még beindul a szekér. Mindent megpróbálok, legalább a döntőbe mindenképpen szeretnék bejutni. Nincs túl jó kedve a mesteredző Németh Zsoltnak sem, aki 2009 óta irányítja Krisztián munkáját.

Együtt éltek meg sok nagy sikert, és most együtt küzdenek a bajban is. - Volt, van miért aggódnunk. A nagy műtét után már éppen kezdett sínre kerülni minden, amikor jött egy kéthetes betegség, ami nagyon visszavetette Krisztiánt, szinte újra kellett mindent kezdeni. És mivel a régi mozgások nem jöttek vissza, kezdett egy kicsit elbizonytalanodni. Próbáltunk nagyon sokat dolgozni, hogy utolérjük magunkat. Az utóbbi időben az edzéseken már voltak biztató eredmények, de sajnos a versenyek nem sikerültek.

Most viszont már változtatni kell a taktikán, öngyilkosság lenne továbbra is kemény edzésmunkát végezni. Krisztiánnak megvan az ereje egy olyan eredményhez, ami elég a döntőbe jutáshoz. Ehhez még főleg a megfelelő sebességet kellene hozzátenni. Most fel kell hagyni a munkával, hogy az idegpályák pihentek legyenek, amire kell. Már nem görcsölünk, minden mindegy alapon utazunk el. Eléggé biztos vagyok abban, hogy a 12-es döntőbe be tud kerülni Krisztián, szerintem ahhoz elég 74 méter körüli eredmény. A nyolchoz több kell, de ez is benne van, edzéseken már megmutatta ezt.

Az első hatba jutáshoz viszont ebben a helyeztben bravúrokat kellene mutatnia - ez a realitás. A férfi kalapácsvetés selejtezőjét augusztus 17-én, szerdán rendezik. A 33 fős mezőnyt két csoportra bontják, az első magyar idő szerint 14.40-kor, a második 16.05-kor kezd. A 12-es döntő két nap múlva, 19-én, pénteken lesz - ez nálunk már átcsúszik szombat hajnali 2.05-re.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!