Olvasó

2012.10.30. 06:14

Intőt adó tanárok

Fogyóban a türelem és a birka is - utalt nemrég az egyik elégedetlenkedő pedagógus a kialakult helyzetre. Arra, hogy az elmaradt béremelés könnyen sztrájkokhoz vezethet.

Kozma Gábor

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint is nagy az elkeseredettség és sztrájkhangulat van. Mendrey László, a PDSZ elnöke szerint a prés növekvő, hiszen elmaradt a beígért béremelés, miközben a kormány nem vonta vissza a megemelt munkaterhekről szóló javaslatát.

Mindezen panaszáradat azután robbant ki, hogy a kormány közölte: nem tudják idén bevezetni az életpálya-modellt, amely sok mindent sínre tehetne. Tény, hogy a tanárok lemaradtak a fizetésben és az is, hogy nem lehet őket leírni.

Ha rossz az oktatás minősége - egy felmérés szerint éppen ellenkezőleg, tanáraink jól teljesítenek - akkor azt az egész ország sínyli meg. Vagyis a jó oktatáshoz jól fizetett tanár illik. Ám az is tudott, hogy erre most kevés a pénz. Mindez azonban elvezethet egy olyan sztrájkhoz, anelynek következményei nehezen beláthatók. Egy esetleges és nagymérvű pedagógus sztrájk kihatna az élet minden területére, s a példát valószinűleg más, szintén elégedetlen társadalmi csoportok is követnék. A kormányon múlik, hogy mi kerül az ellenőrzőbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!