Olvasó

2013.05.21. 09:25

Olvasói fotó: csodálatos csiperkék

Vasasszonyfa - Május 17-én, pénteken, nagyapánk, Kovács Imre a kertünk mögött lévő réten sétált, amikor a fűben két nagy fehér „dologra” lett figyelmes.

Kovács Júlia

Először azt hitte, talán nejlon zacskók, de amint közelebbről is szemügyre vette, meglepődve látta, hogy kettő, a szokásosnál nagyobb, kalapjukat magasra emelő csiperke „ köszöntötte". Nagyanyánkkal éppen a kertben ültünk, amikor nagypapánk a rétről befelé tartott. Első pillantásra fehér „zsacskógombócnak" tűntek, de amint közelebb ért a két gombával, csak ámultunk rajtuk. Családunk többi tagja, szomszédaink is megcsodálták a nem hétköznapi, termetesre cseperedett csiperkéket. Fényképek készültek róluk, és egy- két mérést is elvégeztünk rajtuk, majd másnap gombapörkölt készült belőlük, amit jóízűen elfogyasztottunk.

Ezzel a kis írással szerettem volna megosztani másokkal is ezt a különlegességet, és felhívni a figyelmet arra, hogy milyen gyönyörű, érdekes és ámulatba ejtő szép környezetben élünk, amely rengeteg meglepetést, titkot tár elénk, melynek megóvása és tiszteletben tartása egyik fontos feladatunk, és megéri nyitott szemmel járni a természetben.

Kisebb gomba adatai : súlya: ~ 57 dkg, kalap átmérője : ~ 22 cm, magassága : ~ 23 cm

Nagyobb gomba adatai : súlya: ~ 76 dkg, kalap átmérője :  ~28 cm, magassága: ~ 27,5 cm

Ha valami érdekeset látott, hallott, fényképezett vagy videózott küldje el nekünk!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!