Olvasó

2015.09.10. 08:27

Ilyen homokszobrok készültek Zsirán

Zsira - A Zsirai Őszi Napok keretében a héten zajlik a XXIII. Homokszobrász Fesztivál a Fogyatékosok Otthonában.

Civil Tudósítónktól

Az első (akkor még verseny) 1992 nyarán volt, a 23. (már fesztivál) a héten zajlik Zsirán a Rimanóczy kastély parkjában. A homokról még a legkisebb gyermeknek is van élménye, ahogy keze közé veszi, ujjai közt pergeti a homokszemeket, majd formálja, lapátolja, egyengeti, hogy végül megszülessen valami. Elrontani soha nem lehet, csak átformálni, feltúrni, majd elsimítani. A lélektelen kupacból csoda születik, megtelik élettel. Értelmileg akadályozott emberek fejlesztésének fantasztikus eszköze, melynek varázsa talán éppen egyszerűségében rejlik.

A 23 év alatt tematikus rendezvénnyé nőtte ki magát a kezdeti ötlet. Egy-egy esemény, történet köré szerveződött minden évben a fesztivál. Csak néhány cím a teljesség igénye nélkül a múltból: Határok nélkül, Mentsük meg a Földet! , Miért szép? , Határtalanul, Ősi kultúrák nyomában, Afrikai szafari, Hungarikumok, a Technika csodái; s mögöttük mennyi élmény, biztató kézfogás, lélekborzongás, szív mélyén őrzött mosoly. Az idei évben az országos meghívásos fesztivál szervezői a résztvevő tizenhárom csapat számára a „Zene, az értelmes zaj” inspiráló címet választották, hiszen a zene mindenkié, épeké és sérülteké egyaránt. A felkészülés már maga csupa izgalom a csapatok számára, megmozgatva a fantáziát, fejlesztve a kreativitást, az együvé tartozást. Csupa játék, melynek eredményében szemünk gyönyörködik; szívünk örül, hogy részesei lehettünk.

Ha csak felületesen szaladunk végig az elkészült remekeken, akkor is úgy érezhetjük, hogy jó ilyen hangos, szivárványtarka, dallamos világban élni, ahol a dobok kemény hangja mellett a citera pajkossága, a gitárhúrok pengése és a hárfa zsongása is öröm a lelkünknek. Szinte várjuk, hogy egyszer csak megszólal a homokgramofon vagy a retro rádió, netán mindez együtt összeturmixolva a homok keverőpulton. Az elkészült életképek bizonyítják, hogy a sérült emberek mennyire nyitottak az életteli dallamokra, milyen intenzíven élik meg a zenét, mely mindennapjaik része. Az alkotások bemutatásakor dalra fakadtak maguk is citerával, gitárral, dobbal, tánccal kísérve az énekhangot, lelkükből kitárulkozva. Megmutatták a csodát, ami bennük van.

A héten az alkotások megtekinthetők a kastélyparkban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!