Őriszentpéter

2013.09.12. 08:20

Helyi lett a termék

Őriszentpéter - Egyre népszerűbb a helyi termékek felhasználása az Őrségben, mind a vendéglátásban, mind a kereskedelemben.

Kozma Gábor/Vas Népe

Nemrég ért véget a radgonai (Szlovénia) vásár, ahol szép sikerrel szerepelt egy őriszentpéteri vendéglátós csapat. Amint azt vezetőjük, Bognár László elmondta, a sátrukba, amely profi étteremként funkcionált a rendezvény alatt, betérők leginkább a magyaros helyi ízeket keresték. Így lett sláger a vargánya, a hajdina, a rétes, a friss zöldséges köret és a gyümölcs. Őr Zoltán őriszentpéteri polgármester azt emelte ki, hogy a korábban beindított termelői piac beváltotta a hozzá fűzött reményeket.

– Amikor elindultunk, akkor még csak négy-öt árus volt, most pedig már negyvenen is kirakodnak – mondta. – Hoznak friss zöldséget a kiskertekből, aztán feldolgozott termékeket is. Így szárított gombát, saját készítésű házi lekvárokat, vagy gyümölcsleveket. A helyi termékeknek akkora a keletje, hogy más megyékből is érkeznek hozzánk szombatonként – fogalmazott. A polgármester hozzátette: tervezik a piac bővítését és konformosítását. A már említett Bognár vendéglőben akár le is tesztelheti a turista a helyi termékek értő felhasználását, mondjuk egy ízes dödölle, vagy zöldségtál révén. A vezető közölte, hogy a korábbi 20-ról 40 százalékra ugrott a helyi beszerzés. Egy kistermelővel is beszélgettünk. Mint elmondta, neki a megélhetését segíti a kereslet élénkülése. – Kevés a nyugdíjam, viszont nagy a kertem. Ástam, vetettem, gondoztam és a termést piacra vittem. Mit mondjak, szépen fizetnek érte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!