Őriszentpéter

2014.04.28. 15:25

A gondokról is szó esett a civil fórumon

Első ízben tartott kihelyezett szakmai civil fórumot a szombathelyi Éhen Gyula Kör. Sok tanulsággal.

Kozma Gábor

A kör tagjait szívélyesen fogadták a városházán, a civil fórumon részt vettek a helyi közélet ismert személyiségei is. Elsőként Őr Zoltán polgármester szólt az Őrség fővárosáról, kiemelve: itt mindig is támaszkodtak a civilekre, ők a kultúra és a gazdaság motorjai. A szombathelyi egyesületet, annak koncepcióját Kozma Gábor elnök mutatta be, majd elkezdődött az érdemi munka.

Breszkócs Csilla igazgatónő mutatta be a helytörténeti tárlatot, középen Horváth Zoltán és Szabó József ÉHK egyesületi tagok, valamint Mihály Klaudia, a helyi civil szervezetek képviselője (Fotó: Kozma Gábor)

A helyiek részéről számos vélemény hangzott el és azt sem titkolták, hogy akadnak gondok. Ezek közül a legjelentősebb a munkahelyek hiánya, a népességfogyás, az elvándorlás. Valamint az a kívülálló számára meglepő tény, hogy szinte lehetetlen a város belterületén új építési telekhez jutni. Ez oda vezet, hogy a fiatalok zöme elvándorol, vagy ezt fontolgatja. Az egyesület tagjai az okokról kérdeztek és mindig ugyanaz a válasz érkezett: a helyi létet alapvetően meghatározó és befolyásoló Őrségi Nemzeti Park természetvédelmi (törvényi) előírásai nem engednek nagyobb mozgásteret.

– Ha ez így megy tovább, rezervátumban érezhetjük magunkat – summázott a jelenlévők egyike, Kálmán György. Ugyancsak probléma, hogy kevés a munkahely, hiányoznak a befektetők.

– A város ugyanakkor bizakodó és éppen a civil erő révén kíván előbbre lépni – fejtegette Őr Zoltán. – Terveink között szerepel a helyi termékek gyártásának elősegítése, a turizmus megújítása. E sorban említhetem egy termálfürdő kialakítását, amely egyszerre teremtene új munkahelyeket és minőségi kínálatot – hangzott el.

Az ÉHK tagjai előtt kifejtette véleményét a várost érintő kérdésekről Rimán Lászlóné alpolgármester, Tóth Jenő jegyző, Babos Ferenc képviselő, Fekete Lászlóné iskolaigazgató-helyettes, képviselő, Babosné Hajós Marietta óvodavezető is. A kör tagjai számos kérdést feltettek, s mint mondták, 26 év civil tapasztalataival készek bármiben a város javára lenni, tenni.

A fórum után a kör tagja, Biczó Antal művész-tanár tartott vetítettképes előadást a művelődési házban a lassan elporladó, kihalt őrségi portákról, majd Breszkócs Csilla igazgató vezetésével helytörténeti tárlatot tekintettek meg. A civil városi szakmai nap a Teleházban ért véget, ahol az idei tervekről tájékoztattak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!