harcképes

2019.12.17. 16:08

Hadrendbe állította második repülőgép-hordozóját Kína

A Sangtung nevű hadihajót a dél-kínai Hajnan szigeten lévő haditengerészeti támaszponton tartott ünnepség keretében adták át a kínai fegyveres erőknek, amelyen jelen volt Hszi Csin-ping kínai elnök is.

Kína kedden hadrendbe állította második repülőgép-hordozóját, amely teljes egészében hazai fejlesztésű – jelentette a CCTV közszolgálati televízió.

Az ünnepségen mintegy 5000 haditengerész és munkás vett részt, akik a kínai zászlót lengetve énekelték az ország himnuszát – közölte internetes oldalán a CCTV.

Hszi Csin-ping katonák és polgári személyek társaságában fényképezkedett Szanja kikötőjében, akiket felszólított, hogy a jövőben is járuljanak hozzá a kínai kommunista párt és nép sikereihez.

Kínának eddig egyetlen harcképes repülőgép-hordozója volt, a Liaoning, amelyet a volt Szovjetunióban építettek. Peking Ukrajnától vásárolta meg és 2012-ben állította hadrendbe.

Szakértők szerint a második repülőgép-hordozó, az eddig 001A típusként ismert és 2017-ben vízre bocsátott hadihajó hagyományos (nem atom) meghajtású és mintegy 40 repülőgépet tud fogadni a fedélzetén.

Kína folytatja hadereje fejlesztését, és immár a második legnagyobb katonai hatalomként tartják számon az Egyesült Államok mögött. Washington katonai költségvetése azonban a kínaiénak a háromszorosa.

A második repülőgép-hordozó hadrendbe állítása akkor történt, amikor Peking az elmúlt években egyre határozottabban hangoztatta dél-kínai-tengeri területi követeléseit.

Kína, amely azzal érvel, hogy a legrégebben van jelen az övezetben, Vietnammal, a Fülöp-szigetekkel, Malajziával és Brunei vitatja a térségben több sziget hovatartozását.

Az Egyesült Államok a „hajózás szabadsága” nevében, amelyet szerinte a kínai követelések veszélyeztetnek, hadihajókat járőröztet a térségben.

Kína két hadrendbe állított repülőgép-hordozójával messze mögötte marad az Egyesült Államoknak (11), de megelőzi Oroszországot (1), Franciaországot (1), Indiát (1) és Nagy-Britanniát (1) Nick Childs, a Stratégiai Tanulmányok Nemzetközi Intézetet (IISS) londoni agytröszt szakértője szerint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában