Farizeus

2022.07.22. 07:09

A tűzzel játszik Gyurcsány Ferenc

Utólag felbujtónak minősülhet az, aki mást bűncselekmény elkövetésére szándékosan rábír és a lázadást megvalósító tömegzavargás bekövetkezik – mondta ifj. Lomnici Zoltán arról, hogy a kata módosítása miatti tiltakozás ürügyén Gyurcsány Ferenc lázadást emleget és a hatalom átvételére tesz ködös utalásokat. A Századvég jogi szakértője hangsúlyozta: különösen azért fontos ez a kérdés, mert az elmúlt hetekben számos rendőrök elleni támadás és közérdekű üzem megzavarása történt.

Gyurcsány Ferenc újabb lázadást vizionáló megnyilatkozása egy jogszabályok megtartására és megtartatására esküt tevő vezető ellenzéki politikushoz is méltatlan, súlyosan felelőtlen és bizonyos körülmények esetén bűncselekményt is megvalósíthat – fogalmazott ifj. Lomnici Zoltán a Magyar Nemzetnek.

A Századvég jogi szakértője rámutatott:

az Emberi jogok európai egyezménye szerint a véleménynyilvánítás korlátját képezi egy demokratikus társadalomban a nemzetbiztonság, a területi sértetlenség, a közbiztonság, a zavargás vagy bűnözés megelőzése.

Felbujtásnak is minősülhet

– Minden esetben azt kell megvizsgálni, hogy egy ilyen tartalmú megnyilatkozás alkalmas-e olyan tömegzavargás előidézésére, amely az Országgyűlést, az államfőt, a bíróságokat vagy éppen a kormányzatot alkotmányos jogkörében erőszakkal vagy ezzel fenyegetve akadályozza, amely esetben így megvalósul a lázadás bűncselekménye

– idézte a Btk. vonatkozó passzusát az alkotmányjogász. Hozzátette: vizsgálható a későbbi ilyen cselekmények bekövetkezése és egy nagy nyilvánosság előtti felszólítás közötti ok-okozati összefüggés büntetőjogi szempontból, illetve utólag felbujtónak minősülhet az, aki mást bűncselekmény elkövetésére szándékosan rábír és a lázadást megvalósító tömegzavargás bekövetkezik.

– Különösen azért fontos ez a kérdés, mert az elmúlt hetekben számos rendőrök elleni támadás és közérdekű üzem megzavarása történt ellenzéki politikusok aktív közreműködésével vagy támogatásával – zárta gondolatait ifj. Lomnici.

Mire készülnek?

Ismert: a kisadózó vállalkozók tételes adója, azaz a kata módosítása ­miatti tiltakozás ürügyén Gyurcsány Ferenc rendre lázadást emleget, a hatalom átvételére tesz ködös utalásokat, illetve útszéli stílusban sértegeti Orbán Viktort. „Nem kétséges: a végén veszíteni fog. A valóság megmutatja, ki az úr a háznál. És nem Orbán. Iszonyatos lesz az ébredés” – írta a napokban a bukott miniszterelnök.

A teljes írás ITT olvasható.

Borítókép: Gyurcsány Ferenc / Dunántúli Napló / Löffler Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában