Bejelentések

2022.12.06. 22:26

Gulyás Gergely: a brüsszeli szankciók miatt a kormány arra kényszerült, hogy feladja a benzinárstopot (videó)

Vissza kell hozni az importot, hogy a piacon újra megfelelő legyen az ellátás – jelentette ki a Mol vezérigazgatója a tájékoztatón.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (j) és Hernádi Zsolt, a MOL elnök-vezérigazgatója sajtótájékoztatót tart a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2022. december 6-án

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

 

Megszűnik a benzinárstop, az intézkedés kedden 23 órától lép életbe, a Mol-kutak alapján a benzin literenkénti irányadó ára 640 Ft, a dízelé 699 forint lesz

– jelentették be kedden este, rendkívüli kormányinfó keretében, amelyen Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója is részt vett – írja a Magyar Nemzet

„Magyarország hiába harcolt eredményesen a szankciók ellen és kapott mentesítést, mégis bekövetkezett, amitől tartottunk”

– fogalmazott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. „Zavarok álltak elő Magyarország üzemanyag-ellátásában. Import nélkül nem megoldható hazánk üzemanyag-ellátása. A 480 forintos benzinárat nem tudjuk tovább biztosítani a magyar családok számára” – jelentette ki Gulyás Gergely.

„Soha nem látott krízishelyzet alakult ki az országban az elmúlt napokban”

 – mondta Hernádi Zsolt. A Mol vezérigazgatója szerint a töltőállomások negyedében nem volt elérhető benzin és dízel. Ilyen korábban nem történt – tette hozzá. 2,2 milliárd liternyi üzemanyagot adtak el, míg tavaly 1,5 milliárdot. Több mint 500 millió liternyi üzemanyagot értékesítettek az elmúlt napokban.

Hernádi Zsolt arra is kitért: 871 darab rendelést kellett visszamondaniuk.

„A helyzet kritikussá vált, a kereslet az egekbe szökött, beindult a pánik”

 – közölte. 

A Mol eddig bírta – jelentette ki az elnök-vezérigazgató. Hozzátette, minden tőlük telhetőt megtesznek az ellátás biztosításáért, dolgoznak azon is, hogy a dunai finomító teljes kapacitással tudjon működni.

„Mára világossá vált, hogy

az import mielőbbi visszaállítása a megoldás a normális ellátásegyensúlyhoz” 

– fogalmazott Hernádi. Elmondta, az árstop szerepe világos volt: az energiaárak elszabadulásának visszafogása.

„Nem jó, ha drága valami” – szögezte le Hernádi Zsolt, hozzátéve, hazánk ellátása nem sérülhet, a káosz elcsitulásáért fognak dolgozni, de a normális stabilitásig másfél hónap kell – válaszolt az MTV kérdésére a vezérigazgató.

„Normalizálódni fog a piac, de lehetnek még fennakadások, azonban a sokkszerű vásárlási hullám már nem ismétlődik meg” 

– mondta el Hernádi Zsolt. 

„Minden ársapkának addig van értelme, amíg nem vezet termékhiányhoz” – mutatott rá Gulyás Gergely.

Újságírói kérdésre válaszolva Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató arról beszélt: a kormány a stratégiai készlethez nyúlt, hogy a nyári időszakot túléljük és végig biztosított is volt az ellátás. 

„A magyar családok érdekei az ársapka bevezetését kívánták meg, holnap pedig látszik majd, hogy ez az ország Európában egyedüliként tizenhárom hónapig milyen kiemelkedően alacsonyan tartotta az árakat” – fogalmazott Gulyás Gergely.

„A Mol tegnap egy félreérthetetlen levelet írt az energiaügyi miniszternek, nem tudtunk tovább várni” – idézte fel Gulyás Gergely. Mint hangsúlyozta, mérlegre kell tenni, hogy 13 hónapon keresztül Európában a legalacsonyabb áron tankolhattak a magyar családok – világított rá a kormány intézkedéseinek sikerére.

Arra a kérdésre, hogy mekkora veszteséget okozott a benzinárstop, úgy felelt a vezérigazgató: fájdalmas időszak volt, azonban a Mol fizetőképes. Ez a kérdés ellátásbiztonságról szól, ez pedig a Mol felelőssége – szögezte le Hernádi Zsolt. 

„Folyamatosan fogjuk növelni a kis benzinkutak részére is a szállítást”

 – fogalmazott.

Azt is kifejtette: az olajipar ciklikus intézmény, kiszámíthatatlanok az árak, a következő évben magasabb ártartománnyal számolnak, ugyanis az unió szankciós rendszere felborította az árakat. 

Azt is világossá tette, hogy a visszapótlás folyamatos: az osztrákoknak is rendelkezésére bocsátottunk gázolajat, ezt év végéig kell visszapótolniuk, valamint, hívta fel a figyelmet, a jelenlegi készletek is elegendőek arra, hogy több hónapig biztosított legyen az ellátás, hangoztatta Gulyás Gergely.

A Magyar Nemzet kérdésére válaszolva elhangzott, 

ezután arra is fel kell készülnünk – és ehhez komoly beruházás és idő kell –, hogy az alternatív ellátást biztosíthassuk. 

„Európától várom annak a józan mérlegelését, hogy volt-e a szankcióknak olyan hasznuk, hogy megérje fenntartani azokat” – véleményezte Gulyás Gergely a helyzetet. „A Covidból való kilábalás inflációja lényegesen kisebb a szankciók okozta inflációnál” – tette még hozzá.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában