Agresszió

2023.03.21. 10:52

A dollárbaloldal importálta Magyarországra a szélsőbaloldali verőembereket

Az Origo cikksorozata bemutatja a Budapesten garázdálkodó szélsőbaloldali mozgalom korábbi akcióit és a hazai események németországi visszhangját.

A gazdagréti szélsőbaloldali támadás: így vertek meg egy magyar járókelőt a radikálisok (biztonsági kamera felvétele)

A nemzetközi baloldal modern kori „felvilágosultjai”, az úgynevezett woke-ideológia zászlóvivői szorosan együttműködnek a szélsőbaloldali hálózattal, amely a 20. század elejének kommunista hagyományait felidézve a mozgalom „ökleként” lép fel. Emlékezetes, hogy 2020-ban az Egyesült Államokban és nyugat-európai nagyvárosokban a Black Lives Matter mozgalom nyílt utcai pogromjaiban is a fekete ruhás aktivisták vitték a vezető szerepet. Ők azok, akik hosszú évek óta rendszeresen szerveznek utcai provokációkat, keresik az erőszak alkalmazásának lehetőségét nem patrióta szervezetek, pártok megemlékezésein, vagy bármilyen más okból rendezett tüntetéseken, gyakran összecsapva a rendőrséggel. A szélsőbaloldali szervezet nem riad vissza professzionálisan megtervezett merényletektől sem, bűncselekményeket is elkövetnek céljaik érdekében. Az akcióik során gyakran fegyvereket is használnak, botokat, viperát, bokszert, paprikaspray-t, valamint pajzsot és sisakot viselnek.

Magyarországon korábban csak elvétve bukkantak fel az agresszív szélsőbaloldali hálózat külföldi aktivistái, a hazai képviselőik – ahogy az eszmei vezetőik mondani szokták – nem igazán „akcióképesek”.

Idén február közepén azonban átléptek egy fontos határvonalat, megtörtént a szélsőbaloldali erőszak importja. A február 11-i kitörés napi szélsőjobboldali megemlékezésre időzítve Budapesten több napon át szervezett és brutális támadásokat hajtottak végre magyar, illetve külföldi állampolgárok ellen. A rendőrségi vizsgálatok eddig ismert eredményei és sajtóbeszámolók alapján legalább 15, zömmel külföldi – német, olasz és görög – szélsőbaloldali merénylők nyolc ártatlan járókelőt támadtak meg a főváros négy pontján, hátulról leütve, majd összeverve őket, néhányukat súlyosan megsebesítve. Az áldozatokat találomra választották ki a ruházatuk alapján. Valamennyiüknek az volt a „bűnük”, hogy terepmintás ruhát, fekete bakancsot és dzsekit viseltek, ám ők nem a február 11-i kitörés napi megemlékezés résztvevői voltak, ahogy azt támadóik feltételezték.

A sajtóban nyilvánosságra került videókon a támadók mozdulataiból – a viperával főként fejre mért, erős ütésekből – látszott, hogy azt sem bánnák, ha áldozatuk belehalna a verésbe.

A rendőrök a támadók közül már a ruházatuk alapján felismertek néhányat, akiket aztán követni kezdtek a nyomozók, és végül a belvárosban, egy taxiban fogták el őket: egy német férfit, egy német és egy olasz nőt. Műanyag borítású kalapács, ólommal bélelt gumikesztyű, vipera, gázspray volt náluk. Később elfogtak egy magyar nőt is a lakásán, aki a gyanú szerint szintén részt vett a támadásokban. D. Krisztinát később szabadlábra helyezték, ám az eljárásnak továbbra is gyanúsítottja. A nőről kiderült, hogy a Jámbor András vezette szélsőbaloldali Szikra Mozgalom tagja. A Párbeszéd politikusa ezt el is ismerte, de védelmébe vette a nőt, mert szerinte ártatlanul gyanúsította meg a rendőrség.

Szászországba és Türingiába vezetnek a szálak

Azt egyelőre nem lehet biztosan tudni, hogy a Szikra Mozgalomnak vagy más magyarországi szélsőbaloldali csoportnak milyen szerepe volt a Budapestre érkező elvtársaik terrorakcióiban vagy azok előkészítésében, megszervezésében, de az tény, hogy a német aktivisták januárban „főpróbát” tartottak  Erfurtban. A német Bild február 13-i beszámolója szerint a budapesti támadások a január 12-i, Türingia fővárosában történt merényletre emlékeztetnek. Ekkor több baloldali radikális támadt meg két neonácit a Pestalozzistrassén. Felfegyverkezve fejszével, blackjackkel és paprikaspray-vel rohanták le áldozataikat és célzottan a fejüket ütötték – mindkét német férfi súlyosan megsérült.

A német sajtóban a napokban ismét terítékre került a budapesti szélsőbaloldali merényletek ügye, a legismertebb újságok és internetes portálok beszámoltak arról, hogy a szövetségi bűnügyi hivatal munkatársai házkutatásokat tartottak Lipcsében és Jénában. A nyomozók négy nő és három férfi otthonát keresték fel, azzal vádolják őket, hogy magyarországi neonáci megemlékezés feltételezett résztvevőit sebesítették meg – írta a Die Welt március 15-én.

Németországot átszövő erőszakos szélsőbaloldali hálózat

Raymond Walk, a CDU türingiai parlamenti képviselőcsoportjának belpolitikai szóvivője felszólította a szövetségi állam kormányát, hogy vizsgálja meg a két erfurti jobboldali szélsőséges elleni támadások lehetséges összefüggését. Mindkét embert egy azonos csoportból támadták meg a nyílt utcán januárban. A CDU politikusa ugyanakkor szorgalmazta a titkosszolgálati források és informátorok felhasználását a baloldali szélsőséges színtér feltérképezéséhez. Walk hangsúlyozta, hogy más szövetségi államokban végrehajtott hasonló intézkedések is igazolják, mennyire átszövi egész Németországot az erőszakos szélsőbaloldali hálózat.

Az Ein Prozent (Egy Százalék) nevű blog méltatja hazánkat, mondván, hogy Magyarország gátat szab a baloldali szélsőségeseknek. Hangsúlyozták, hogy a budapesti erőszakos cselekmények után a helyi hatóságoknak sikerült letartóztatniuk néhány feltételezett elkövetőt. 

A teljes cikket itt olvashatja el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában