Döntés

2023.07.19. 08:57

A Fővárosi Törvényszék visszautasította a főpolgármester keresetét, amelyben „az adófizetés alól próbált kibújni”

A Fővárosi Törvényszék visszautasította a főpolgármester keresetét, amelyben „az adófizetés alól próbált kibújni” – írta Varga Mihály pénzügyminiszter szerdán a Facebook-oldalán.

MW

Karácsony Gergely főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városházán 2023. június 28-án

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

Hozzátette:

az ország leggazdagabb településeként sok más önkormányzathoz hasonlóan Budapestnek is szolidaritási hozzájárulást kell fizetnie a szegényebb településeknek, összesen 57,8 milliárd forintot. 

A főpolgármester ezt az összeget nem hajlandó befizetni, ezért fordult keresetével a Fővárosi Törvényszékhez, amely mostani végzésével visszautasította azt – hangsúlyozta a pénzügyminiszter.

A bejegyzésben azt írta, a Karácsony Gergely vezette Fővárosi Önkormányzat 2019-ben 214 milliárd forint megtakarítást örökölt Tarlós István városvezetésétől, de mára csődbe vitte a fővárost.

Annak ellenére élték fel a tartalékokat, hogy a főváros adóbevételei minden korábbinál magasabbak, iparűzésiadó-bevételei idén várhatóan meghaladják a 271 milliárd forintot – fűzte hozzá Varga Mihály.

Más baloldali települések nem mentek csődbe, sőt még fejlődni is tudtak

Hollik István a Magyar Nemzetnek úgy fogalmazott, Tarlós István kétszázmilliárd forint megtakarítással adta át a főváros vezetését, Karácsonynak három és fél év alatt sikerült csődbe vinnie Budapestet. A törvényeket viszont azoknak is be kell tartaniuk, akik az ellenzéki oldalon állnak. 

A Fidesz–KDNP kommunikációs igazgatója szerint Karácsony Gergely azon állítása, miszerint a kormány ellehetetleníti a baloldali városokat és kerületeket, hazugság. Példaként említette Szegedet és a XIII. kerületet, mondván, amióta Fidesz-kormány van, ez a kerület és város ellenzéki vezetés alatt áll, mégis megállják a helyüket.

Karácsony reagált

"Nem hagyjuk tönkremenni Budapestet! Fellebbezünk a szolidaritási hozzájárulás ügyében hozott elsőfokú bírósági döntés ellen" – írta Facebook-oldalán Karácsony Gergely, miután a Fővárosi Törvényszék visszautasította a főpolgármester keresetét, amelyben az adófizetés alól próbált kibújni.

A Fővárosi Törvényszék elsőfokon, nem jogerősen a keresetet annak tartalmi vizsgálata nélkül visszautasította, arra való hivatkozással, hogy nincs hatásköre vizsgálni az Államkincstár eljárásának törvényességét. 

A szociológus végzettségű főpolgármester szerint: "dermesztő jogértelmezés ez, hiszen a közigazgatási cselekvések jogszerűségének vizsgálata még az Alaptörvény szerint is a bíróságok hatáskörébe tartozik".

Karácsony Gergely megemlíti azt is, bízik benne, hogy a bíróság döntését nem politikai nyomás hatására hozta meg - írja a Magyar Nemzet

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában