Budapest Pride

2023.07.15. 07:31

Baloldali pártok és politikusok sokasága csatlakozik az idei meleg büszkeség menetéhez

Ma tartják meg a 28. Budapest Pride felvonulást, amelyhez idén is „civilek”, illetve baloldali pártok és politikusok sokasága csatlakozik.

MW

Kunhalmi Ágnes, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) társelnöke

Forrás: Magyar Nemzet

Fotó: Havran Zoltán

A Budapest Pride honlapján olvasható beszámoló szerint a menet három óra körül indul a Vajdahunyad vára előtti zöldterületről, és az Andrássy út – Oktogon – Teréz körút – Király utca – Felsőerdősor – Andrássy út – Hősök tere – útvonalon délután öt körül érkezik vissza a Ligetbe. A vonulás alatt több baloldali párt – így az MSZP, a Momentum, a Párbeszéd és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt is kamionokkal vonul fel, amelyekről különböző műfaji kategóriákba sorolható zenék fognak szólni. A szocialista Kunhalmi Ágnes és Gurmai Zita, a momentumos Fekete-Győr András, Kerpel-Fronius Gábor, Donáth Anna és Cseh Katalin, a DK-s Dobrev Klára, a párbeszédes Szabó Tímea és Tordai Bence szinte minden évben részt vesz a felvonuláson, így feltehetően idén is lehet majd találkozni velük – írja a Magyar Nemzet.

Dobrev Klára európai parlamenti képviselő a Budapest Pride rendezvényén 2022. július 23-án
Fotó: Havran Zoltán / Forrás: Magyar Nemzet

 

A Vajdahunyad váránál többek között a pride színpadára lép Bedő Dávid, a Sokszínű Magyarországért országgyűlési képviselőcsoport elnöke, valamint Budapest főpolgármestere, Karácsony Gergely is. 

A beszédek mellett este nyolc óráig az úgynevezett civil faluban is programok lesznek, ahol a legtöbb hazai LMBTQ-szervezet illetve a hozzájuk köthető, sok esetben Soros György alapítványai által támogatott jogvédő szervezetek mutatkoznak be. 

Több nagykövetség és kulturális intézet közös nyilatkozatban biztosította támogatásáról az LMBTQ-közösség tagjait. Az aláírók között ott van az Egyesült Államok, Ausztrália, az Egyesült Királyság, Svájc, Ukrajna, Izland és Uruguay mellet az EU-tagállamok külképviseleteinek többsége, valamint ezen országok budapesti kulturális intézeteinek egy része is. 

A teljes cikk ITT olvasható el. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában