Ukrán válság

2023.07.22. 09:03

A Krímbe vezető hídon ideiglenesen leállították a forgalmat

514. napja tart a háború. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Az orosz hatóságok Telegram csatornán közölték a 2018-ban átadott híd lezárásának tényét

Forrás: MTI/EPA/AFP / POOL

Fotó: Alekszandr Nyemenov

A NATO főtitkára telefonon egyeztetett az ukrán elnökkel a fekete-tengeri gabonaszállításról

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombaton telefonon egyeztetett egymással arról, hogy Oroszország a minap felmondta a fekete-tengeri gabonaszállítási egyezményt, valamint Ukrajna NATO-hoz fűződő viszonyáról is eszmét cseréltek. 

Stoltenberg a beszélgetés után írt Twitter-üzenetében úgy fogalmazott: 

"Határozottan elítéljük Moszkva kísérletét arra, hogy fegyverként használja az élelmiszereket. A szövetségesek Ukrajna mellett állnak, ameddig csak szükséges, és a NATO-csúcstalálkozó óta Ukrajna közelebb áll a NATO-hoz, mint valaha." 

Zelenszkij szintén a Twitteren számolt be arról, hogy szó esett közöttük a fekete-tengeri gabonaszállítás folytatásának egyéb lehetőségeiről, de részletekbe nem bocsátkozott. 

STOLTENBERG, Jens; ZELENSZKIJ, Volodimir
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (b) és Jens Stoltenberg NATO-fõtitkár a NATO-Ukrajna Tanács ülése után tartott sajtóértekezlet végén, a NATO vilniusi csúcstalálkozójának második napján, 2023. július 12-én
Fotó: Toms Kalnins / Forrás: MTI/EPA

Oroszország hétfőn jelentette be, hogy nem újítja meg a lejárt fekete-tengeri orosz-ukrán gabonaegyezményt, amely lehetővé tette Ukrajnának, hogy tavaly nyár óta mintegy 33 millió tonna gabonát és élelmet adjon el külföldre a háború ellenére. Az egyezmény főként a globális élelmiszer-ellátásban volt kulcsfontosságú. Mióta az egyezmény megszűnt, Moszkva támadta az odesszai gabonatárolókat.
 

Haditudósító halt meg a zaporizzsjai támadás során 

Az orosz védelmi minisztérium szerint szombaton a délkelet-ukrajnai Zaporizzsja régióban, a front közelében tüzérségi támadásban meghalt a RIA orosz hírügynökség haditudósítója, három másik orosz újságíró pedig megsebesült.

Az orosz védelmi minisztérium azt állítja, hogy Ukrajna kazettás lőszerrel támadott a térségben. 

Ukrán drónok lőszerraktárt találtak el a Krímben 

Korábban írtunk arról, hogy Ukrajna megkísérelte megtámadni a megszállt Krím-félsziget infrastruktúráját. Most a kormányzó, Szergej Akszjonov frissítést adott ki, miszerint egy lőszerraktárt támadtak meg ukrán drónok – írja a Sky News.

Áldozatok nem történtek, a Krasznogvardeszkij kerületben, a helyszíntől nem messze élő lakosokat evakuálták.

USA: Kijev súlyos veszteségeket szenvedett az ellentámadás során 

Ukrajna ellentámadása nehezen halad, és sok katonát veszít. Így értékelte Kijev helyzetét Jake Sullivan, az amerikai elnök nemzetbiztonsági asszisztense.

Megjegyezte, hogy 

az amerikai kormányzat látja, milyen nehéz helyzetben vannak az ukrán katonák az offenzívát illetően. A politikus ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az USA figyelmeztette Ukrajnát, hogy az offenzíva nehéz lesz.

Az amerikai hatóságok többször kijelentették, hogy a nyugati országok által Ukrajnának küldött katonai segítségnek elegendőnek kell lennie a sikeres ellentámadáshoz. Ezt a nézetet különösen Anthony Blinken amerikai külügyminiszter fejtette ki. A Pentagon helyettes sajtótitkára, Sabrina Singh is egyetértett ezzel, és azt mondta, hogy Kijevnek még az ATACMS rakétarendszerek szállítása nélkül is minden szükséges eszközzel rendelkezik céljai teljesítéséhez.

Az amerikai képviselőház külügyi bizottságának elnöke, Michael McCaul azonban éppen ellenkezőleg, azt mondta, hogy Ukrajnának nincs meg a szükséges katonai felszerelése az ellentámadás megnyeréséhez. Hangsúlyozta, hogy az ukrán fegyveres erőknek nagy hatótávolságú tüzérségi lövegekre, energiaforrásokra, logisztikai vonalakra és légi fedezetre van szükségük, amivel nem rendelkeznek.

Elavult harckocsikat küldenek Ukrajnának

A bolgár parlament pénteken megszavazta a kormány javaslatát, amelynek alapján az ország mintegy száz páncélozott járművet, főként harckocsikat küld az Oroszország által indított háborúban védekező Ukrajnának – írja az Origo.

Ez az első alkalom, hogy a balkáni ország, amelyet szoros történelmi kapcsolatok fűznek Oroszországhoz, közvetlen katonai segítséget nyújt Kijevnek.

 A bolgár parlament 148 igen és 52 nem szavazattal hagyta jóvá az új kabinet javaslatát. A BTR típusú, szovjet gyártmányú harcjárművek, amelyeket Szófia az 1980-as években vásárolt, soha nem álltak hadrendben.

 

A Krímbe vezető hídon ideiglenesen leállították a forgalmat 

Ideiglenesen leállították a forgalmat az orosz hatóságok a Krím-félszigetet Oroszországgal összekötő Krími hídon szombaton délelőtt – tájékoztat az MTI. A jelenleg is hídon és az ellenőrzési zónában tartózkodókat nyugalomra kérik, és arra, hogy kövessék a közlekedésbiztonsági személyzet utasításait.

A közlekedés leállításának okát nem ismertették.

A hídon hétfőn történt robbanásokban két civil vesztette életét, és a közúti átkelő egy részén le kellett állítani a forgalmat, amely azóta újraindult.
A TASZSZ beszámolója szerint a hatóságok ajánlásokat dolgoztak ki a Krími hídon közlekedő autósoknak, hogy mit kell tenniük riasztás esetén. Így például a járművezetőknek többek között azt tanácsolják, hogy kövessék a hangszórórendszer utasításait, ne hagyják el az autót, ne hajtsanak végre veszélyes manővereket és a kijárat felé hajtsanak, továbbá arra kérik őket, hogy 

„ne készítsenek felvételeket az eseményekről és azt ne terjesszék az interneten”.


 

Lengyelország bekéreti az orosz nagykövetet Putyin kijelentése miatt 

A lengyel külügyminisztérium bekéreti Oroszország varsói nagykövetét Vlagyimir Putyin orosz elnök azon pénteki kijelentése miatt, hogy Lengyelország Joszif Sztálin döntésének köszönhetően kapta meg nyugati területeinek jelentős részét – tudatta a lengyel miniszterelnök Twitter-bejegyzésében.

Mateusz Morawiecki azt írta, hogy Szergej Andrejev varsói orosz nagykövetet bekéretik a külügyminisztériumba az orosz államfő kijelentése miatt. A lengyel miniszterelnök egyben háborús bűnösnek nevezte Sztálint, aki több százezer lengyel haláláért felelős.

Az orosz Biztonsági Tanács pénteki ülésén Vlagyimir Putyin egyebek között azt mondta, hogy 

a Szovjetuniónak, Sztálin álláspontjának köszönhetően Lengyelország jelentős nyugati, korábbi németországi területeket kapott. Ez pontosan így van, a mai Lengyelország nyugati területei Sztálin ajándéka a lengyeleknek. Varsói barátaink elfelejtették ezt? Emlékeztetni fogjuk őket erre.

 

Az ORFK tájékoztatása szerint csaknem 15 ezren érkeztek Ukrajna felől pénteken 

Az ukrán-magyar határszakaszon 7906-an léptek be Magyarországra pénteken, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 7084-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szombaton az MTI-t.

A beléptetettek közül a rendőrség 93 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely harminc napig érvényes.

 Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában