Ukrán válság

2023.07.11. 06:17

Zelenszkij szerint Ukrajna erősebbé tenné a NATO-t

503. napja tart a háború. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Andrzej Duda (k) lengyel miniszterelnök figyeli Emmanuel Macron (b) francia elnök és Olaf Scholz (j) német kancellár eszmecseréjét

Forrás: AFP

Volodimir Zelenszkij: Ukrajna erősebbé tenné a NATO-t

Ukrajna erősebbé tenné a NATO-t - jelentette ki kedden Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Vilnius belvárosában összegyűlt több ezres tömeg előtt.

Viszont csalódottságának adott hangot amiatt, hogy a NATO-csúcstalálkozón hazája nem kapott meghívást a szervezetbe.

A NATO biztonságosabbá teszi Ukrajnát, Ukrajna pedig erősebbé a NATO-t

 - hangoztatta. Egyben köszönetet mondott Litvániának, amiért a balti állam támogatja Ukrajna csatlakozási törekvését.

"Ma egy döntésbe, partnerekbe és egy olyan erős NATO-ba vetett hittel érkeztem ide, amely nem kételkedik, nem veszteget időt és dacol minden agresszorral" - mondta hallgatóságához ukránul szólva Zelenszkij.

"Kívánnám, hogy ez a hit bizonyossággá váljon, bizonyossággá olyan döntésekben, amelyeket mindannyian megérdemlünk, és amelyeket minden katonánk, minden polgárunk, minden anya és gyermek elvár. Oly nagy kívánság ez?" - vetette fel az ukrán zászlókat lengető támogatóihoz intézett beszédében.

 

Nem sokkal korábban a NATO-tagországok megállapodtak abban, hogy Ukrajna csak akkor fog tudni csatlakozni a szervezethez, ha "a szövetségesek ebben egyetértenek és a feltételek teljesülnek".

 

Zelenszkij a nap folyamán mikroblogján abszurdnak nevezte, hogy nincs ütemterv Ukrajna NATO-csatlakozására.

A rendezvényen részt vett Gitanas Nauseda litván elnök is, aki átadott Zelenszkijnek egy golyók szaggatta ukrán zászlót, amelyet aztán felvontak egy tartóra. A zászló egykor egy harckocsira volt kitűzve, amely a bahmuti harcokban vett részt. A lobogót 33 ukrán és litván futó hozta Vilniusba azt a reményt szimbolizálva, hogy Ukrajna az észak-atlanti szövetség 33. tagállama lehet.

Orosz védelmi miniszter: az ukrán hadsereg több mint 26 ezer katonát vesztett az ellenoffenzívában

Az ukrán hadsereg június 4. óta több mint 26 ezer katonát és 3 ezer harceszközt vesztett az úgynevezett ellenoffenzívájában - közölte kedden Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter.

A tárcavezető újságíróknak nyilatkozva azt mondta, hogy ez idő alatt az orosz erők 21 ellenséges repülőgépet és 5 helikoptert lőttek le, valamint 1244 harcjárművet semmisítettek meg, köztük 17 német gyártmányú Leopard harckocsit, 5 francia AMX-10RC kerekes harckocsit, valamint 12 amerikai Bradley gyalogsági harcjárművet. Mint mondta, több száz tüzérségi eszközt és különleges harci járművet is sikerült megsemmisíteni. Az orosz légvédelem pedig elfogott 176 HIMARS-rakétát és 27 Storm Shadow manőverező robotrepülőgépet, valamint 483 ukrán drónt ez idő alatt.

A miniszter külön felhívta a figyelmet az ukrán tüzérségnek okozott veszteségekre. Mint mondta, az ukrán hadsereg 403 tűzérségi eszközt, köztük 43 amerikai M777-es tarackot, valamint 46 lengyel, amerikai és francia gyártmányú önjáró tüzérségi eszközt vesztett.

Beszélt az Ukrajnának szánt amerikai kazettás bombák kérdéséről is. Hangsúlyozta, hogy mindez csak a konfliktus elnyújtását célozza.

 

Sojgu kiemelte, hogy bár Oroszország nem részese a kazettás bombák tilalmáról szóló egyezménynek, tisztában van azzal, hogy az ilyen fegyverek milyen veszélyt jelentenek a polgári lakosságra, így tartózkodott ezek bevetésétől "hadművelete" alatt.

 

Az orosz védelmi minisztérium által közreadott képen a katonai páncélozott járműveket gyártó tatárföldi üzem az orosz védelmi miniszter látogatása alatt, 2023. július 11-én, az Ukrajna elleni orosz háború idején
Forrás: MTI/EPA/Orosz védelmi minisztérium

"Amennyiben azonban az Egyesült Államok kazettás bombákat szállít Ukrajnának, úgy az orosz fegyveres erők válaszlépésként kénytelenek lesznek hasonló harceszközöket bevetni az ukrán csapatokkal szemben. Fontos megemlíteni, hogy Oroszország arzenáljában vannak kazettás lőszerek, ahogy szokás mondani minden eshetőségre. Mindemellett ezek jóval hatékonyabbak az amerikai típusoknál, és több, változatos modell áll rendelkezésre" - fűzte hozzá az orosz védelmi miniszter.

Sojgu közölte azt is, hogy már most további műszaki és logisztikai intézkedéseket tettek a csapatok és harceszközök ilyen fegyverekkel szembeni védelmére.

"Ukrajna időt vásárol nekünk vérével, hogy felkészülhessünk és erős választ adhassunk Oroszországnak" - jelentette ki Nauseda.

Orosz szóvivő: az ukrán hadsereg három irányba indított sikertelen támadásokat

Az ukrán hadsereg három irányba - Donyeck, Krasznolimanszk és Dél-Donyeck felé - indított sikertelen támadásokat az utóbbi egy napban - közölte Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a keddi hadijelentést ismertetve.

 

A tábornok szerint az ukrán hadseregnek a nap folyamán elszenvedett vesztesége 515 fő volt, közülük 250-en a Donyeck régióban dúló harcokban estek el. Mint mondta, csak a donyecki hadszíntéren az ukrán erők kilenc támadását verték vissza Klescsijivka, Pervomajszkij, Szevernij, Szpornij és Nyevelszkij települések térségében.

 

Konasenkov közölte azt is, hogy az orosz légvédelem Herszon régióban, Szadovij és Tjaginka települések mellett lelőtt két ukrán Szu-25-ös típusú csatarepülőgépet. Hozzátette, hogy a légvédelem elfogott egy HIMARS-rakétát és három Storm Shadow manőverező robotrepülőgépet, valamint tíz ellenséges drónt.

Andrej Marocsko, a luhanszki "népi milícia" nyugalmazott alezredese a TASZSZ hírügynökségnek azt mondta, hogy az orosz haderő az utóbbi napokban jelentős haladást ér el a Harkiv megyei Kupjanszk felé, s egy sor térséget sikerült ellenőrzése alá vonnia a régió keleti felében. Mint mondta, az orosz előretörés miatt az ukrán hatóságok elkezdték evakuálni az állami intézményeket, a helyi üzletemberek pedig az ország nyugati felébe próbálják menekíteni ingóságaikat.

Ukrajna csak akkor fog tudni csatlakozni a szervezethez, ha a szövetségesek ebben egyetértenek és a feltételek teljesülnek

A vilniusi NATO-csúcstalálkozó résztvevői megállapodtak abban, hogy az Oroszország indította háború után biztosítják Ukrajnának a csatlakozás elvi lehetőségét az észak-atlanti szövetséghez.
A már kedden ismertetett zárónyilatkozat szövege szerint ez akkor válik lehetővé, amikor a NATO-szövetségesek "egyetértenek ebben, és arra a megállapításra jutnak, hogy a csatlakozás feltételei teljesülnek". A szervezetbe történő meghívást ebben az esetben fogják megtenni. A dokumentum mindemellett nem említ konkrét ütemtervet.

Ukrajna jövője a NATO-ban van. Megerősítjük a 2008-as bukaresti csúcstalálkozónkon vállalt kötelezettségünket, hogy Ukrajna a NATO tagja lesz

 – olvasható a zárónyilatkozatban.
Jens Stoltenberg NATO-főtitkár sajtótájékoztatóján közölte, hogy az észak-atlanti szövetség el fog tekinteni az egyébként szokásos csatlakozási akcióterv (MAP) alkalmazásától, amely a tagjelöltek közelítését szolgálja a szervezethez.

Ez egylépcsős folyamattá fogja tenni Ukrajna csatlakozását a kétlépcsős helyett

 – ismertette Stoltenberg. Hangsúlyozta viszont, hogy Ukrajna csak akkor fog tudni csatlakozni a szervezethez, ha 

a szövetségesek ebben egyetértenek és a feltételek teljesülnek.

Mindemellett a NATO már most jelentősen fokozni kívánja az együttműködést Ukrajnával. A meglévő NATO-Ukrajna–bizottságot felminősítik NATO-Ukrajna–tanáccsá. Az elképzelések szerint ez lehetővé tenné majd, hogy egyenrangú felekként vitassák meg a kulcsfontosságú biztonsági kérdéseket, és közösen hozzanak döntéseket. Az új testület először szerdán fog összeülni a 31 NATO-tagország állam- és kormányfőinek, valamint Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek a részvételével.

Zelenszkij kifogásolta, hogy Ukrajna nem kap meghívást a NATO-ba

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kifogásolta kedden, hogy Ukrajna a vilniusi NATO-csúcstalálkozón várhatóan nem kap meghívást az észak-atlanti szövetségbe – közölte az MTI.

Úgy néz ki, nincs készség arra, hogy Ukrajnát meghívják a NATO-ba vagy arra, hogy a szövetség tagjává tegyék. Ez azt jelenti, hogy Ukrajna NATO-tagságának kérdése az Oroszországgal folytatandó tárgyalások tárgyát képezi majd

 – írta Twitter-oldalán az ukrán elnök.
Oroszországot ez majd arra ösztönzi, hogy folytassa a terrort" - jelentette ki Zelenszkij, aki szerint ez a határozatlanság a Nyugat gyengeségének jele. "Ezt nyíltan szóvá fogom tenni a csúcstalálkozón" - fűzte hozzá.
Szerhij Nyikiforov, az ukrán elnök sajtótitkára közölte, hogy Zelenszkij kedd este Vilniusban beszédet mond, ennek részleteit azonban nem tárta fel.
Az ukrán elnök mikroblogján abszurdnak nevezte, hogy nincs ütemterv Ukrajna NATO-csatlakozására. 

A határozatlanság gyengeség

 - írta Zelenszkij, aki korábban az országa NATO-tagságával kapcsolatos határozott kötelezettségvállalásoktól tette függővé részvételét a kétnapos csúcstalálkozón.

Berlin és Párizs újabb fegyverszállítmányokat jelentett be Ukrajnának

Franciaország és Németország újabb fegyverszállítmányokat jelentett be Ukrajnának a NATO vilniusi csúcstalálkozóján kedden. A német védelmi minisztérium tájékoztatása szerint Berlin további fegyvereket szállít Ukrajnának csaknem 700 millió euró értékben. 

Nagy örömömre szolgál, hogy ma Vilniusban sikerült véglegesítenünk egy új katonai segélycsomagot, amellyel Ukrajnát támogatjuk az orosz agresszió elleni küzdelemben

– mondta Boris Pistorius német védelmi miniszter.
Emmanuel Macron francia elnök közölte, hogy Franciaország nagy hatótávolságú SCALP (Storm Shadow) rakétákat szállít Ukrajnának.

Úgy döntöttünk, hogy új, mélységi csapásmérésre alkalmas rakétákat szállítunk Ukrajnának

– fejtette ki Macron Vilniusban a mennyiség pontosítása nélkül.
A francia államfő hangsúlyozta: fontos, hogy egyértelmű üzenetet küldjenek Oroszországnak Ukrajna támogatásáról, a NATO egységéről, valamint arról az eltökéltségéről, hogy Moszkva nem nyerheti meg a háborút.

A Kreml szerint a NATO hibát követ el az orosz határ felé való terjeszkedéssel 

Az európai vezetők nem látják be, hogy a NATO hibát követ el az orosz határ felé való terjeszkedéssel – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kedden. 
Az MTI híre szerint Peszkov a Vilniusban kedden kezdődő NATO-csúcs fejleményeivel kapcsolatban újságírók előtt úgy vélekedett: az észak-atlanti szövetség közép- és kelet-európai terjeszkedése volt az elsődleges ok, amely a jelenleg fennálló ukrajnai konfliktushoz vezetett.
A Kreml szóvivője szerint Svédország várható felvétele a NATO-ba egyértelműen negatív hatással lenne Oroszország biztonságára. Hozzátette: Moszkva a finn csatlakozásra adott válaszokhoz hasonló intézkedésekkel fog reagálni a svéd csatlakozásra.
Peszkov elítélte Emmanuel Macron francia elnök keddi bejelentését is, amely szerint Franciaország nagy hatótávolságú rakétákkal segíti Ukrajnát az Oroszország elleni harcban. A Kreml szóvivője szerint Párizs Kijevnek nyújtott támogatása "hiba, amelynek következményei lesznek Ukrajnára nézve".
Peszkov közölte továbbá, hogy a Kreml nyomon követi a vilniusi fejleményeket, alaposan elemezni fogja a NATO-csúcstalálkozón történteket, és egyúttal elítéli a csúcstalálkozó "erősen oroszellenes jellegét".

Orosz előrenyomulás Kupjanszknál

Az orosz katonák az elmúlt napokban jelentősen előrenyomultak Harkov régiójában található Kupjanszk város irányába - közölte a TASZSZ-szel Andrij Marocsko, a Luhanszki Népi Milícia nyugalmazott alezredese.

Marocsko elmondta, hogy az orosz erők előrenyomulása arra kényszerítette "az ukrán megszálló hatóságokat", hogy kiürítsék az állami intézményeket.

Az Ukrajnának történő fegyvereladások növelése nem változtat semmin

A Nyugat már semmit sem tud változtatni az ukrajnai konfliktus kimenetelén, a kijevi hatóságok felszerelés- és fegyverszállításainak fokozása nem vezet semmire

- mondta el véleményét hétfőn Douglas McGregor a pentagon nyugalmazott ezredese.

McGregor bírálta az amerikai hatóságok azon döntését is, hogy kazettás bombákat szállítanak Kijevnek. "Használatuk nem okoz elég kárt ahhoz, hogy érdemes legyen használni őket [a harctéren]" - mondta. - "Szerintem hibát követtünk el [az USA] azzal, hogy biztosítottuk őket, mert most minden bizonnyal szégyentelen képmutatóknak tűnünk". 

A nyugalmazott ezredes hozzátette, hogy a modern tüzérségi rendszerek olyan pontosak, hogy a kazettás bombákra nincs szükség. 

"Szerintem ezek a lőszerek többet ártanak, mint használnak. Nem hiszem, hogy bármiben is segítenének az ukránoknak" - mondta a volt védelmi miniszter tanácsadója.

McGregor szerint a kijevi hatóságok és a Nyugat lépéseit nem más diktálja, mint a kétségbeesés. "Minden, ami most történik, a kétségbeesésről és az önpusztításról szól. Washington kétségbeesett, London kétségbeesett és Kijev is kétségbeesett" - összegezte McGregor.

Ukrajna az éjszaka folyamán 26 orosz drónt semmisített meg

Ukrajna azt állítja, hogy az éjszaka folyamán 26 orosz drónt lőtt le, de két drón átjutott és kárt okozott Odesszában - írja a Guardian.

Drónokkal támadták Kijevet

Oroszország kedden a kora reggeli órákban légicsapást mért Kijevre - közölte az ukrán hadsereg.

Szerhij Popko, a kijevi katonai közigazgatás vezetője a Telegramon közzétett bejegyzésében azt írta: "Az ellenség ebben a hónapban másodszor támadta Kijevet a levegőből".   

Az előzetes információk szerint Ukrajna légvédelmi rendszerei lelőtték az oroszok által indított összes, iráni gyártmányú, Sahed típusú drónt, mielőtt azok elérték volna célpontjukat - tette hozzá.   

Károkról vagy áldozatokról nem érkezett információ.   

Az ukrán légierő szerint Kijev felett egy órán át, Ukrajna más keleti vidékein pedig hosszabb ideig volt érvényben légiriadó.

Orosz támadásokban megrongálódott ház az ukrán főváros, Kijev közelében fekvő Irpiny egyik lakónegyedében 2023. július 7-én
Fotó: Jae C. Hong / Forrás: MTI/AP

Kimerülhettek az amerikai fegyverkészletek

Joe Biden amerikai elnök a saját fegyverkészleteinek kimerülése miatt döntött úgy, hogy kazettás lőszert küld Kijevbe – mondta Darin Gaub nyugalmazott amerikai alezredes a Fox Newsnak adott interjújában.

A forrásaim azt mondták, hogy 10-15 évbe fog telni, hogy pótoljuk mindazt, amit oda küldtünk

- mondta.

Szerinte az amerikai fegyverkészletek "veszélyesen alacsony szinten vannak".

A múlt héten a Pentagon új katonai segélycsomagot jelentett be Kijevnek, amely először tartalmazott 155 mm-es kazettás tüzérségi lövedékeket. A kazettás lőszerek használatát egy nemzetközi egyezmény tiltja, amelyet 123 ország ratifikált, de az Egyesült Államok és Ukrajna nincs köztük - ahogy Oroszország sem.

Volt Pentagon-tanácsadó: ez a vég, Kijeven semmi sem segít!

Semmi sem segíthet Ukrajnának megnyerni a konfliktust – mondta Douglas McGregor, a Pentagon volt tanácsadója a Judging Freedom csatornának adott interjújában. 

Ukrajna elveszett. Az ország a szó legrosszabb értelmében egy cérnaszálon lóg. Ez katasztrófa. Az ottani készletek nem változtatnak semmin. Túl késő, ez a vég

- mondta McGregor.

Azt is megjegyezte, hogy az ukrán konfliktus, valamint a NATO-n belüli szakadás miatt sok nyugati ország kétségbe van esve. Ukrajna számára szerinte nincs más kiút, mint "tárgyalni, és megszerezni, ami lehetséges", mivel Kijev nincs abban a helyzetben, hogy bármilyen feltételt diktáljon Oroszországnak.

Korábban McGregor elmondta, hogy az ukrán fegyveres erőknél nagyszámú dezertálási esetet tartanak nyilván, és az ukrán állampolgárok tömegesen menekülnek az országból. Szerinte az ukránok körében nő az elégedetlenség Zelenszkij politikájával szemben.

Az orosz erők nyolc települést ágyúztak Szumi megyében

Az orosz erők nyolc községet lőttek Szumi megyében, összesen 26 csapást mérve a megyére. Legalább 180 robbanást rögzítettek. A tüzérségi lövedékek és aknavetők mellett drónokkal és irányítatlan légi rakétákkal támadták a szumi határt.

Az első információk szerint a támadások nem jártak áldozatokkal vagy a polgári infrastruktúra megsemmisítésével.

Volodimir Artiuk, Szumi megye katonai igazgatásának vezetője bejelentette a civilek evakuálására vonatkozó terveket az öt kilométeres határzónából. Ez 15 település nagyjából 20 ezer lakóját érinti.

Peking Oroszország "baráti válla"

Oroszország továbbra is együttműködik Pekinggel, és számíthat Kína "baráti vállára" – jelentette ki az orosz parlament felsőházának elnöke, miután Pekingben találkozott Hszi Csin-ping kínai elnökkel. "Szilárd és megbízható baráti vállra számíthatunk Kínában" – mondta Valentyina Matvijenko.

Megsemmisítettek egy amerikai M777-es tarackot

A Központi Katonai Körzet tüzérei megsemmisítettek egy amerikai M777-es tarackot Krasznolimanszkij irányában egy ellencsapás során - közölte a RIA Novosztyival az orosz védelmi minisztérium. A tárca megjegyezte, hogy a tüzérségi tűz beállítását valós időben hajtották végre, ami lehetővé tette az ellenség fegyverének minimális számú lövéssel történő megsemmisítését több mint 18 kilométeres távolságból.

A megsemmisítésében résztvevő legénység állami és minisztériumi kitüntetésekre számíthat, és további pénzjutalmakkal is bátorítják a katonákat.

Több ukrán fegyveres csoportot is kilőttek az oroszok

A "Vosztok" nevű orosz harckocsiegység katonái megsemmisítettek több, Zaporizzsja irányába támadni próbáló ukrán fegyveres csoportot – mondta Oleg Csehov, az egység sajtóközpontjának vezetője a RIA Novosztyinak.

"Tüzérségi csapással és helikopterekkel mértünk csapást az ellenségre, egy drónnal pedig sikerült megsemmisíteni egy ukrán felderítő csoportot" - mondta Csehov, aki beszámolt arról is, hogy felszámoltak egy ukrán fegyveres egységet Novodarovka térségében. Az orosz légvédelmi rendszer lelőtt egy ukrán Valkűr drónt.

Újabb két holttestet találtak Orihivnél

Hétre emelkedett a Zaporizzsja megyei Orihiv elleni orosz légicsapás halálos áldozatainak a száma – jelentette az ukrán katasztrófavédelmi szolgálat, hozzátéve, hogy összesen három holttestet emeltek ki a romok közül. A kutatási és mentési munkálatok befejeződtek.

Ukrán mentők Orihivban 2023. július 10-én, miután orosz légitámadás érte a dél-ukrajnai Zaporizzsjai területen fekvő települést
Fotó: Andrij Andrijenko / Forrás: MTI/AP

Orihiv gyakori célpontja az orosz támadásoknak, mivel a város Zaporizzsja megye délkeleti részén, a frontvonal közelében található. Ez egyben Kijev déli ellentámadásának egyik állomása is.

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. július 10-én az ukrán-magyar határszakaszon 6185 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 5221 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 58 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

Már öt halottja van a segélyosztó pont elleni támadásnak

Helyi illetékesek szerint ötre emelkedett a zaporizzsjai humanitárius segély-elosztópont elleni orosz támadás halálos áldozatainak száma.

Jurij Malasko, a délkelet-zaporizzsjai régió kormányzója elmondta, hogy az oroszok irányított repülőbombát használtak vasárnap egy iskolaépület elleni támadásban, amelyet Orihiv kisvárosában segélyek szétosztására használtak. Három nő és egy férfi halt meg, majd később még egy férfi holttestére bukkantak. A támadásban tizenegyen megsebesültek, őket kórházban ápolják.

Az ukrán elnök szerint a biztonság Ukrajnától függ

"Ukrajna keleti határa és harcosaink állásai jelentik azt a határvonalat, amelyet Oroszország, amely különféle formákban, de mindig megpróbálta meghódítani Európa népeit, soha többé nem lép át. A biztonsági valóság itt, a NATO keleti szárnyán Ukrajnától függ. Amikor jelentkeztünk a NATO-ba, őszinték voltunk: Ukrajna de facto már a szövetség tagja. Fegyvereink a szövetség fegyverei. Az értékeink azok, amelyekben a szövetség hisz. Védelmünk Európa képletének az az eleme, amely egységessé, szabaddá és békéssé teszi. A vilniusi NATO-csúcstalálkozónak mindezt meg kell erősítenie!" - mondta éjszakai videójában Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

Zelenszkij: Ukrajna NATO-tagságán dolgozunk

"A színfalak mögött nagyon keményen dolgozunk azon, hogy Ukrajna a NATO tagja lehessen. Minden vezető, minden állam érti a céljainkat. Még ha különböző álláspontok hangzanak is el, akkor is egyértelmű, hogy Ukrajna megérdemli, hogy a szövetségben legyen. Nem most, hiszen háború van, de világos jelzésre van szükségünk a csatlakozásról. A szövetség többsége egyértelműen kiáll mellettünk. Az ukrán hősök bátorsága letörölte a történelem porát mindazon értékekről, amelyek védelmére a NATO-t létrehozták" - mondta éjszakai videóüzenetében az ukrán elnök.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában